Zašto novinarska udruženja ne reaguju

SDP traži obustavu kampanje javnih napada SDA na Senada Hadžifejzovića: Nije zaslužio gromoglasnu šutnju!

Front25.05.21, 19:05h

SDP traži obustavu kampanje javnih napada SDA na Senada Hadžifejzovića: Nije zaslužio gromoglasnu šutnju!
Moramo naglasiti da smo razočarani šutnjom brojnih novinarskih udruženja i organizacija koje deklarativno promiču slobodu govora. Smatramo da zalaganje za prava novinara i stajanje u njihovu zaštitu ne smije biti stvar selektivnog, nego principijelnog nastupa , saopćeno je iz SDP-a

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje javne napade i pritiske na istaknutog bosanskohercegovačkog medijskog radnika Senada Hadžifejzovića.

 

- Besprizorni i koordinirani napadi na Senada Hadžifejzovića predstavljaju sramotnu praksu koja mora prestati. Prije svih, pozivamo Stranku demokratske akcije da obustavi svoju kako javnu, tako i prikrivenu botovsku kampanju blaćenja, vrijeđanja i ugrožavanja dostojanstva i temeljnih prava Hadžifejzovića na slobodu govora - saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

Kako navode iz SDP-a, pravo je svakog novinara, pa tako i Senada Hadžifejzovića, da iznosi svoje stavove, saznanja i kritiku u javnom prostoru, kao što je i pravo prozvanih da na istu odgovore svojim stavovima i kontraargumentima, ukoliko ih imaju.

 

- Međutim, kada se odgovor svodi na napad na ličnost umjesto na iznesene stavove, a kritiku zamijene uvrede i blaćenje, tada se može govoriti samo o javnom linču novinara. Smisleno oponiranje iznesenim činjenicama, koje u slučaju napada na Hadžifejzovića izostaje, zamijenjeno je govorom mržnje - smatraju u SDP-u.

 

- SDP Bosne i Hercegovine i dužnosnici naše partije su također nerijetko izloženi medijskoj kritici i predmet smo čestih utemeljenih i neutemeljenih negativnih novinarskih izvještavanja, pa i ciljane medijske protivkampanje. Unatoč navedenom, nikada nismo dozvolili sebi da pređemo granicu civilizovane diskusije i da političku infrastrukturu koristimo za napade na ličnost i pritiske na novinare.

 

Moramo naglasiti da smo razočarani šutnjom brojnih novinarskih udruženja i organizacija koje deklarativno promiču slobodu govora. Smatramo da zalaganje za prava novinara i stajanje u njihovu zaštitu ne smije biti stvar selektivnog, nego principijelnog nastupa - saopćeno je iz SDP-a.

 

Kako navode u saopćenju, smatraju da zbog svojih zasluga za razvoj novinarstva i slobodne riječi od vremena agresije do danas, Senad Hadžifejzović nije zaslužio gromoglasnu šutnju novinarskih udruženja.

 

- Na kraju, naglašavamo da nas je ovaj slučaj učvrstio u uvjerenju i odlučnosti da se donesu i primijene propisi koje u Parlamentu FBiH predlaže SDP BiH u smjeru zaštite novinara i njihovog prava na slobodan rad - saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još