Odluka o apelaciji načelnika sarajevske Općine Novi Grad

Semir Efendić izgubio spor pred Ustavnim sudom FBiH: Neophodna zaštita ventilacionih koridora!

Hronika21.05.21, 14:36h

Semir Efendić izgubio spor pred Ustavnim sudom FBiH: Neophodna zaštita ventilacionih koridora!
Odluka o zaštiti ventilacionih koridora za cilj ima očuvanje zdravlja ljudi, navodi se, između ostalog, u obrazloženju

 

 

Ustavni sud FBiH donio je danas odluku o apelaciji načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića, kojom je osporavao odluke Vlade i Skupštine KS u vezi sa zaštitom ventilacionih koridora prilikom gradnje visokih objekata, odbacivši njegove navode.

 

Naime, Vlada i Skupština KS su prošle godine donijele su odluku o zaštiti ventilacionih koridora na osnovu "Studije o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada". Ovom odlukom se traži da se općinski regulacioni i urbanistički planovi, uz konsultacije sa Vladom KS, usklade sa navedenom studijom u roku od šest mjeseci od donošenja odluke. U protivnom, svi postojeći planovi, koji se odnose na lokacije koje se nalaze na ventilacionim koridorima, biće poništeni.

 

Efendić je tvrdio kako se ovakvom odlukom zadire u ovlaštenja lokalnih zajednica u oblasti donošenja regulacionih i urbanističkih planova.

 

Ustavni sud FBiH je u obrazloženju istakao kako je zaštita ventilacionih koridora neophodna radi očuvanja zdravlja stanovnika Sarajeva.

 

- Radi se o utvrđivanju ventilacionih koridora koji utječu na protok zraka u Kantonu Sarajevo, a koji su bitni za život i zdravlje građana Kantona Sarajevo. U skladu sa članom  III.2. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine propisana je zajednička nadležnost federalne vlasti i kantona za zdravstvo i politiku zaštite čovjekove okoline, navedeno je u obrazloženju presude.

 

Dodaje se i kako je odluka Vlade KS privremenog karaktera.

 

- Iako je nesporno da u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno opština, spada izdavanje upravnih akata u oblasti građenja, ovdje se ne može govoriti o povredi prava na lokalnu samoupravu, odnosno ograničenju djelokruga jedinica lokalne samouprave u oblasti donošenja prostornih, urbanističkih i provedbenih planova, uključujući zoniranje, iz razloga što se osporenim odredbama Odluke, a u cilju zaštite zdravlja građana, samo privremeno zabranjuje donošenje upravnih akata o odobrenju za građenje građevina koje su u prostoru koji ulazi u obuhvat ventilacionih koridora, sve do momenta dok se ti koridori od strane nadležnih stručnih organa jasno ne definišu u odnosu na rezultate istraživanja iz Studije i dostave opštinama kako bi iste mogle uskladiti detaljne planske dokumente iz njihove nadležnosti u ventilacioni koridor, stoji u odluci Ustavnog suda FBiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još