FOTO/ Projekat u vrijednosti 400 miliona KM

Javni poziv za izgradnju Kongresnog centra u Sarajevu: Toranj od 39 spratova, trg, luksuzni hotel, šoping centar, kino....

Biznis Klub11.08.20, 14:56h

Javni poziv za izgradnju Kongresnog centra u Sarajevu: Toranj od 39 spratova, trg, luksuzni hotel, šoping centar, kino....
Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije godine

 


Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavile su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa „Kongresni centar Sarajeva“. Poziv će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

 

Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 miliona KM.  

 

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije  godine.

 

kongresni-centar-sarajevo

 

Kongresni centar Sarajeva gradit će se u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

 

Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona općine Novi Grad.

 

U sklopu kompleksa gradit će se hotel visoke kategorije sa pet zvjezdica, a goste će moći primiti u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

 

Ovaj projekat će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova, a poseban značaj će imati kongresni dio sa nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično).

 

kongresni-centar-sarajevo-5

 

Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, sa pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar.

 

Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

 

kongresni-centar-sarajevo-1

 

Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 m2 na tri etaže.

 

Izgradnjom ovog objekta Općina Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

 

kongresni-centar-sarajevo-3

 

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još