NOVI PROTESTI PROTIV ODLAGALIŠTA

Napulj i dalje zatrpan smećem

Arhiva01.11.10, 15:04h

Smeće se i dalje gomila u Napulju gdje ga je u ponedjeljak na ulicama bilo 2.220 tona, zbog novih protesta protivnika odlagališta u regiji, u kojima je jedna osoba povrijeđena u ponedjeljak.

smeće na ulicama NapuljaProtestni marševi u Đulijanu, blizu Napulja čiji se stanovnici protive odlagalištima smeća u mjestu Raverna del Re, znatno usporavaju evakuaciju smeća iz metropole. U sukobu između policije i protivnika odlagališta povrijeđena je jedna osoba. Vatrogasci Napulja i regije su morali intervenirati 40 puta u noći između nedjelje i ponedjeljka i gasiti zapaljene kante za smeće u Napulju, posebno u istorijskom centru u regiji.

Oštećeno je nekoliko automobila parkiranih pokraj kanti za smeće. Ta situacija predstavlja neuspjeh šefa vlade Silvija Berluskonija koji je u četvrtak obećao da će Napulj biti u "roku od tri dana" oslobođen svog smeća. U petak je takođe najavio da je postigao dogovor sa gradonačelnicima o rješenju krize smeća Napulja i predgrađa.

Duže od dvije sedmice u mjestu Tercinjo, blizu Napulja traju sukobi policije i stanovnika koji traže zatvaranje odlagališta na otvorenom i odbacuju ideju otvaranja drugog odlagališta. Uprkos dogovoru, smeće se iz Napulja ne može odvesti zbog problema na mjestima Ćiajano i Đulijano gdje su trebala biti odlagališta.

Tokom godina, napuljska mafija se ubacila u unosno tržište upravljanja otpadom. Kriza 2007./2008. kada su se fotografije istorijskog centra Napulja zatrpanog smećem pojavile na svim naslovnicama u svijetu, pridonijela je pobjedi Silvija Berluskonija na parlamentarnim izborima 2008. i njegovom povratku na vlast.

(FENA, BLIN MAGAZIN/ma)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook