Detaljno pojašnjenje

Ljekarska komora KS: Dr. Ednan Drljević nije mogao imati dvije licence, a evo kad je radio bez dozvole

Hronika12.04.21, 13:29h

Ljekarska komora KS: Dr. Ednan Drljević nije mogao imati dvije licence, a evo kad je radio bez dozvole
Pravilnikom o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH i članova kantonalnih Ljekarskih-Liječničkih komora koji važi za teritoriju FBiH nije propisano, niti je dozvoljeno da liječnik može imati dvije važeće licence

 

Ljekarska komora Kantona Sarajevo oglasila se danas saopćenjem "kako bi upoznali javnost sa činjeničnim stanjem vezanim za izdavanje licence dr. Ednana Drljevića".

 

- Rješenjem o ispisu iz Registra Ljekarske-Liječničke komore ZDK broj 01-371/2020 od 20.11.2020. godine dr. Drljević je ispisan iz Registra ljekara te Komore, te mu je istim Rješenjem ukinuta licenca koja je važila do 22.12.2022. godine.

 

ljekarska-komora-ze-do-drljevic

ljekarska-komora-ze-do-drljevic-registar

 

Da je kolega Drljević liječničku djelatnost obavljao na području KS bez važeće licence, jasno je iz Rješenja zdravstvenog inspektora KS broj UP-1-14-10-33-30954/20 od 17.11.2020. godine kojim je naloženo odgovornom licu u JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” da u roku od 30 dana od dana prijema Rješenja inspektora obezbijedi licencu nadležne Komore KS za dr. Ednana Drljevića.

 

ljekarska-komora-ksdrljevic-rjesenje-3

 

Nadležna Komora KS je dr. Drljeviću prvo izdala licencu na tri mjeseca, što je odgovaralo periodu na koji je imao zaključen ugovor o radu sa poslodavcem (do 26.02.2021), a nakon toga je 15.03.2021. godine izdata licenca na godinu dana. U periodu od 26.02.2021. do 15.03.2021. godine dr. Drljević nije imao licencu. Također, napominjemo da je dr. Drljević u period od augusta do decembra 2020. godine radio bez licence. To je period kada je prestalo važenje proglašenja stanja prirodne nesreće.

 

U skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH i članova kantonalnih-županijskih Ljekarskih-Liječničkih komora, a uzimajući u obzir činjenicu da je dr. Drljević ispunio zakonske uvjete na ostvarivanje prava na penziju, licenca nije mogla biti izdata na period duži od jedne godine. Želimo istaći da je na Rješenje kojim se odabrava samostalni rad-licenca od 15.03.2021. godine dozvoljena žalba Upravnom odboru Komore, a ista nije izjavljena u dozvoljenom roku od 15 dana.

 

Pravilnikom o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH i članova kantonalnih Ljekarskih-Liječničkih komora koji važi za teritoriju FBiH nije propisano, niti je dozvoljeno da liječnik može imati dvije važeće licence, a što je ustalom vidljivo iz citiranog Rješenja Ljekarske-Liječničke komora ZDK , navodi se u saopćenju Ljekarske komore KS.

 

(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još