koliko je sigurna?

Nakon što je nekoliko zemalja obustavilo vakcinaciju, WHO saopćio zvaničan stav: Smije li se koristiti AstraZeneca?

Hronika12.03.21, 16:24h

Nakon što je nekoliko zemalja obustavilo vakcinaciju, WHO saopćio zvaničan stav: Smije li se koristiti AstraZeneca?
Danska, Norveška i Island pauzirali su vakcinaciju AstraZeneca vakcinom kao mjeru predostrožnosti nakon izoliranih izvještaja da su se kod primalaca pojavili krvni ugrušci

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u petak da nema nikakvog razloga za prestanak korištenja vakcine AstraZeneca protiv Covid-19 nakon što je nekoliko zemalja prekinulo vakcinaciju tom vakcinom iz straha od stvaranja krvnih ugurušaka.

 

WHO, koja je saopćila da njen savjetodavni komitet za vakcine istražuje sigurnosne podatke koji pristižu istaknuo da nikakva uzročno posljedična veza nije ustanovljena između vakcinacije i krvnih ugrušaka.

 

UN-ova agencija za javno zdravstvo također je saopćila da, nakon što je više od 260 miliona vakcina do sada ubrizgano širom svijeta, nijedan smrtni slučaj nije pripisan korištenju vakcine protiv Covid-19.

 

Danska, Norveška i Island pauzirali su vakcinaciju AstraZeneca vakcinom kao mjeru predostrožnosti nakon izoliranih izvještaja da su se kod primalaca pojavili krvni ugrušci.

 

Italija i Austrija zabranili su vakcinaciju iz zasebnih serija AstraZenece, a Tajland i Bugarska saopćili su da će odgoditi vakcinaciju tom vakcinom.

 

 Brojne zdravstvene službe širom svijeta insistirale su da je ta vakcina sigurna, uključujući Evropsku agenciju za lijekove (EMA) i WHO.

 

- AstraZeneca je sjajna vakcina, kao i ostale vakcine koje se trenutno koriste - izjavila je glasnogovornica WHO Margaret Harris na brifingu za novinare u Ženevi.

 

- Trebali bismo nastaviti koristiti AstraZeneca vakcinu - dodala je ona, naglašavajući da se sve sigurnosne brige moraju istražiti.

 

- Uvijek moramo osigurati da primamo sve sigurnosne signale kada provodimo kampanju vakcinacije i moramo ih razmotriti. Nema, međutim, nikakvih indikacija da ne koristimo tu vakcinu - izjavila je Harris, prenosi AFP.

 

(Fena/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još