Bh. blok daje punu podršku Vladi KS

'Molimo građane za razumijevanje, mjere su plod nužde. Moramo dati prednost zdravlju i životima građana'

Front09.03.21, 13:54h

'Molimo građane za razumijevanje, mjere su plod nužde. Moramo dati prednost zdravlju i životima građana'
Duboko smo svjesni da zatvaranje ugostiteljskih i drugih objekata ima direktne ekonomske posljedice na rad poduzetnika i na privredu kantona ukupno, zbog čega smo odlagali njihovo donošenje, saopćeno je iz Bh. bloka

 

BH Blok daje punu podršku radu i mjerama Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnog Kriznog štaba na suzbijanju novog vala zaraze virusom Covid-19.

 

- Mjere koje su propisane su plod nužde, s obzirom na teško epidemiološko stanje i prenapregnutost zdravstvenog sektora. Molimo građane da iskažu razumijevanje i strpljenje u novonastaloj situaciji - saopćeno je iz Bh. bloka.

 

- Nažalost, zbog nesposobnosti i nepoduzetnosti vlasti na državnoj i entitetskoj razini, koje nisu nabavile niti jednu vakcinu protiv virusa Covid-19, Vlada Kantona Sarajevo je prinuđena pribjeći mjerama koje nisu popularne, a koje su donesene nakon dugog razmatranja i odvagivanja posljedica.

 

Napominjemo da niti jedan kanton, pa ni Kanton Sarajevo, nije nabavio vakcine, jer je to ustavna dužnost i obaveza državnih i entitetskih vlasti. Iako je kantonima kao nižim administrativnim jedinicama gotovo nemoguće osigurati ugovore o nabavci vakcina, građani trebaju znati da su Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo poduzeli niz aktivnosti i napora kako bi za svoje građane ipak nabavili vakcine, svjesni da ne možemo čekati državnu i entitetsku vlast da urade svoj posao - smatraju u Bh. bloku.

 

Kažu da su duboko svjesni da zatvaranje ugostiteljskih i drugih objekata ima direktne ekonomske posljedice na rad poduzetnika i na privredu kantona ukupno, zbog čega su odlagali njihovo donošenje. Vladi, kažu, nije cilj otežati poslovanje ugostitelja i drugih poduzetnika, koji su ključni faktor stabilnosti kako privatnog, tako i javnog sektora.

 

- Međutim, s obzirom da su bolnički kapaciteti u kantonu popunjeni, a zdravstveni radnici na izmaku snaga zbog borbe sa pandemijom koja traje već punu godinu, Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab su bili prinuđeni pribjeći drastičnijim mjerama.

 

Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab moraju dati prednost zdravlju i životima građana, ma koliko teške i nepopularne bile mjere koje se poduzimaju u tom smjeru. Nadamo se da će mjere poslužiti svima nama kao svojevrsno otriježnjenje i poziv za povećanom svijesti i odgovornosti svih nas - saopćeno je iz Bh. bloka.

 

- Ukoliko se građani budu pridržavali preporuka, držali međusobnu distancu i izbjegavali masovna okupljanja na kojim se gotovo nemoguće držati propisanih mjera, nema razloga da sumnjamo da će doći do opadanja broja zaraženih virusom Covid-19.

 

Uz još jedan poziv građanima da svi skupa doprinosemo poboljšanju epidemiološke slike štićenjem vlastitog zdravlja i zdravlja naših sugrađana, poštivanjem propisanih mjera i izbjegavanjem većih okupljanja, unaprijed se zahvaljujemo građanima Kantona Sarajevo na razumijevanju i odgovornom ponašanju - stoji u saopćenju Bh. bloka.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!