TRAŽI SE OD VLADE FBIH

Uvođenje moratorija na otplatu kredita tokom porodiljskog odsustva: Irfan Čengić uputio zastupničku inicijativu

Front08.03.21, 10:36h

Uvođenje moratorija na otplatu kredita tokom porodiljskog odsustva: Irfan Čengić uputio zastupničku inicijativu
Za provođenje ove inicijative nije potrebna izmjena zakona ili podrzakonskih akata, već je dovoljna volja Vlade FBiH, kao i da Union banka d.d. uvrsti to u svoj katalog proizvoda

 

 


Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić uputio je zastupničku inicijativu kojom od Vlade Federacije BiH traži da putem Union banke d.d., koja je u vlasništvu građana FBiH, bude omogućen program moratorija na kredite za vrijeme porodiljskog odsustva, saopćeno je.


Također je Čengić uputio pismo Udruženju banaka BiH s istim prijedlogom da i privatne komercijalne banke uvedu ovaj proizvod.


Ističe da za provođenje ove inicijative nije potrebna izmjena zakona ili podrzakonskih akata, već je dovoljna volja Vlade FBiH, kao i da Union banka d.d. uvrsti to u svoj katalog proizvoda.


- Svjedoci smo da je u posljednje tri godine u BiH 34.169 manje rođenih od broja umrlih osoba. Svaka pomoć mladim bračnim parovima je dobrodošla, a ova mjera koja se može realizirati putem državne banke, ali i privatnih banaka, barem malo može olakšati majkama porodiljsko odsustvo - ističe Čengić.


Naglašava da je svjestan problema porodiljskih naknada - neujednačenosti između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, razlika po mjestu stanovanja i slično.


Zbog toga će Čengić, kako je naveo, u Parlamentu FBiH glasati za svaki akt koji poboljšava ovu oblast i očekuje da će ove godine biti usvojeni zakoni na koje se čeka iz Vlade FBiH.


Čengić navodi također da je bivši ministar Malik Garibija u Kantonu Sarajevo povećao 2019. godine ove naknade nakon 11 godina, što, po Čengićevim riječima, govori o principima SDP-a u vezi s ovim pitanjem.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!