STIGLO ZVANIČNO POJAŠENJE

Iz MUP-a KS tvrde: Nije tačno da je Nidžara Ahmetašević uhapšena zbog građanskog aktivizma, već zbog...

Hronika06.03.21, 18:56h

Iz MUP-a KS tvrde: Nije tačno da je Nidžara Ahmetašević uhapšena zbog građanskog aktivizma, već zbog...
Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici, kako se dodaje, neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi

 


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je da će protiv novinarke Nidžare Ahmetašević, koja je danas lišena slobode, u zakonom propisanom roku biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.


U saopćenju ovog ministarstva navodi se da je danas oko 13 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo do narušavanja javnog reda i mira, kada je osoba inicijala N.A. iz Sarajeva bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica, ometajući ih pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira KS.


Kako navode iz MUP-a KS, nakon što je u više navrata od policijskih službenika upozorena da prestane s narušavanjem javnog reda i mira, N.A. je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.


O svemu je upoznat i dežurni sudija Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, uz čiju saglasnost je, nakon prethodno izvršene trijaže u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, N.A. smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS.


- S obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju MUP-a KS.


Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici, kako se dodaje, neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 132

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još