stigao odgovor na prozivku

Čampara Rošiću: Upamti i prenesi onima koji ti pišu izjave i daju naređenja, nema te pozicije koja bi mene natjerala da...

Front24.02.21, 20:10h

Čampara Rošiću: Upamti i prenesi onima koji ti pišu izjave i daju naređenja, nema te pozicije koja bi mene natjerala da...
Čampara ističe da bi zastupnik Husein Rošić, prije nego se upusti u komentarisanje tema iz oblasti unutrašnjih poslova, trebao steći bar minimum znanja o sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara reagovao je na današnju izjavu zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH Huseina Rošića, a koja se odnosi na imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP).

 

Čampara ističe da bi zastupnik Husein Rošić, prije nego se upusti u komentarisanje tema iz oblasti unutrašnjih poslova, trebao  steći bar minimum znanja o sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

- Da kojim slučajem posjeduje elementarno znanje, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH znao bi da je članom 51. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH određeno da Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH raspisuje i provodi javni konkurs za imenovanje direktora FUP-a te vrši selekciju i predlaže listu kandidata za izbor direktora policije Vladi Federacije BiH, koju dostavlja posredstvom federalnog ministra unutrašnjih poslova.

 

Zastupnik Rošić ne zna, a trebao bi znati da u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH kompletnu konkursnu proceduru, što uključuje i bodovanje prijavljenih kandidata na javnom konkursu, vrši Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova - ističe Čampara u svom reagiranju.

 

Kako dodaje, Nezavisni odbor, koji je na javnom konkursu za izbor direktora FUP-a najboljim kandidatom ocijenio Zorana Galića, izabrao je Parlament Federacije BiH, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova.

 

- Zastupnika SDA podsjećam da je trenutni saziv Nezavisnog odbora, dakle tijela koje je utvrdilo listu kandidata za direktora FUP-a, izabran glasovima zastupnika SDA i HDZ BiH. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH za postupak razrješenja Nezavisnog odbora nadležan je Parlament FBiH. Ukoliko zastupnik Rošić smatra da je Nezavisni odbor, koji legitimitet crpi iz volje zastupnika SDA i HDZ-a BiH, prekršio zakon dajući najveće ocjene kandidatu Zoranu Galiću, onda predlažem zastupniku Rošiću da pokrene pitanje smjene članova Nezavisnog odbora - ističe Čampara.

 

Čampara, također, navodi da je upravo  Nezavisni odbor, kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH, dostavio Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova urgenciju da se pokrene procedura imenovanja direktora FUP-a. Zbog čega je u ovom momentu tj. prije desetak dana dostavljena urgencija, kako ističe, pitanje je za članove Nezavisnog odbora, a ne za federalnog ministra unutrašnjih poslova.

 

- Pošto očito postoji šum u komunikaciji između funkcionera SDA, zastupniku Rošiću preporučujem da stupi u kontakt s premijerom Federacije BiH, a koji  traži od federalnog ministra unutrašnjih poslova tj. od mene da za dnevni red pripremim tačku koja se odnosi na imenovanje direktora FUP-a.

 

S obzirom na to da zastupnik Rošić u svojoj izjavi iznosi teze o trgovanju sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda, zastupnika SDA želim podsjetiti na nekoliko činjenica. Glasovima ministara SDA u Vijeću ministara BiH Zoran Galić izabran je za direktora Granične policije BiH. Trenutni ministar sigurnosti BiH je Selmo Cikotić iz SDA, a prema Zakonu o Graničnoj policiji BiH direktor Granične policije BiH za svoj rad odgovoran je direktno ministru sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH. Glasovima ministara iz reda SDA na sjednici Vijeća ministara BiH za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izabran je Darko Ćulum koji se dovodi u vezu sa SNSD-om - kaže Čampara.

 

Ističe kako ne želi da izlazi iz konteksta sigurnosnog sistema, ali da i to može. 

 

Ukoliko zastupnik Rošić insistira, možemo  razgovarati i na temu direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, NATO integracija, nepostojanja nikakvog utjecaja Bošnjaka na procese u finansijama, pravdi, ekonomiji, infrastrukturi, kulturi, sportu i zdravstvu u Vijeću ministara BiH, isporučivanju kontrolnog mehanizma za blokadu državnih institucija SNSD-u i HDZ-u, ali i o tome ko je pristao i iz kojih razloga na paritet u direktorskim pozicijama, tj. na model dva Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina umjesto tri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, a u skladu s popisom stanovništva.

 

Rošiću na kraju upamti i ovo, upamti i prenesi onima koji ti pišu izjave i daju naređenja: Nema te pozicije i toga uvjeta koji bi mene natjerao po cijenu života da izdam interese svog bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Ovo dobro zapamti i prenesi nalogodavcima - naveo je  federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u svom reagiranju.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još