zastupnik tvrdi da je to nedopustivo

Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu

Front24.02.21, 16:36h

Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu
- Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci

 

Potpuno je nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića (HDZ) na poziciju direktora Federalne uprave policije, smatra zastupnik SDA u Parlamentu FBIH Husein Rošić.


Po njegovim riječima, ministar Čampara je ranije imao stav da proces direktora FUP-a mora čekati novi saziv vlade.

 

- Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci.


 Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku - kaže Rošić.


 
Potpuno je nedopustivo, smatra, da Čampara, želeći da zadrži svoju fotelju, trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda.

 

- Nedopustivo je da Čampara ili bilo koji drugi bošnjački ministar prepušta poziciju direktora FUP-a Zoranu Galiću koji je u kontekstu migrantske krize, već pokazao da radi u interesu susjednih država. Ako znamo da direktor FUP-a de facto upravlja Specijalnom jedinicom policije, to bi značilo da možda i ključnom sigurnosnom snagom upravlja lice, kojemu na prvom mjestu nije sigurnost države BiH. Čamparin prijedlog mora se odbaciti, jer bismo došli u situaciju da pored toga što Dodik ima MUP RS-a sa specijalnom jedinicom, Čoviću prepustimo FUP i time Bosnjake ostavimo bez ikakve efektivne kontrole nad policijskim snagama na entitetskim nivoima. Čampara nije bio u ratu i  ne zna šta to može značiti, ali ima nas koji jesmo i koji znamo značaj specijalne jedinice FUP-a - zaključio je Rošić.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još