VIDEO/ Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

'U Sarajevu je takva euforija kao da će se 6. flota iskrcati iz Јadrana i poravnati RS... Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji'

Front23.02.21, 21:00h

'U Sarajevu je takva euforija kao da će se 6. flota iskrcati iz Јadrana i poravnati RS... Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji'
Dodik kaže da percepcija koju "forsira političko Sarajevo" i dio međunarodne zajednice oko dešavanja u posljednjem ratu ne pije vode u Republici Srpskoj

 

Srbi nisu nikada bili svjesniji svog identiteta nego danas. Najvažnije da mi Srbi imamo zajedničke stavove po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poručio je Milorad Dodik, član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

- Uvijek smo bili nekako na kraju, kroz priče komunističkog sistema, pa onda i međunarodne zajednice koja nam je nametnula nekakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u posljednjem ratu, ističe Dodik.

 

On kaže da takva retorika stiže iz političkog Sarajeva.

 

– Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji, i dio fašističkih formacija sa kojima se svijet tada obračunao. Srbi su najveći stradalnički narod. Zar treba da nabrajam naša stratišta: selo Prebilovci, Pag, Јadovno, Јasenovac, Šušnjar, Garavice, Drakulići, tragedija Kozare, Brod na Drini…, istakao je Dodik.

 

Dodik kaže da percepcija koju "forsira političko Sarajevo" i dio međunarodne zajednice oko dešavanja u posljednjem ratu ne pije vode u Republici Srpskoj,

 

- Zašto da se nekome izvinjavamo? Od 1992. do 1995. stradalo je 28.000 Srba, za one loše stvari koje smo počinili odgovarali smo, i vojni i politički vrh, u Hagu, ali i pred domaćim sudovima i stavljamo tačku na tu priču, rekao je Dodik.

 

I to je jedan od razloga zašto smatra da BiH kao unitarna želja iz Sarajeva ne može proći.

 

- BiH ne treba da postoji, jer to nije realna priča. Što su srušili Јugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski Savez, a mi kao moramo zajedno? Imamo strašnu zajedničku istoriju, i uvijek smo bili na različitim stranama, mi Srbi pobjednici, a ovi drugi uz osvajače, naglasio je Dodik.

 

Dodik ističe i različite percepcije migracije stanovništva, kako se forsira jedna priča i jedna strana, a ona druga stavlja u zapećak.

 

- Oko 400.000 Srba iz Federacije BiH otišlo je sa tog prostora, i isto toliko iz Republike Srpske Hrvata i Bošnjaka. Međutim samo se spominje jedna strana, a gdje je druga? Pa, samo iz federalnog Sarajeva otišlo je ili protjerano je 120.000 Srba. Mi ne želimo dominaciju. Naša želja je samo Republika Srpska. Dok Bošnjaci žele dominaciju, i na srpskim prostorima, a tako i onim koji pripadaju hrvatskom korpusu, poručue Dodik.

 

Dodik ističe i lažnu nadu koje podgrijava političko Sarajevo oko dolaska Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

 

- U Sarajevu je stvorena takva euforija kao da će 6. flota iskrcati se iz Јadrana, i u narednih šest mjeseci poravnati Republiku Srpsku, sve do posljednje želje Sarajeva. Možda je Bajden njihov prijatelj, možda će biti nekakvih pritisaka, ali Republika Srpska je neupitna kategorija, i to ih najviše boli, naglasio je Dodik, piše RTRS.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 164

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još