Očekuje zajednički pritisak EU i SAD

Vučić: 'Pokušat će ukinuti ingerencije Republici Srpskoj... Pred Srbijom je težak period'

Front23.02.21, 19:53h

Vučić: 'Pokušat će ukinuti ingerencije Republici Srpskoj... Pred Srbijom je težak period'
Kada tome dodate i cijeli regionalni kontekst u kom nije jednostavno da očuvate poziciju Srbije koja ekonomski najbrže raste…Svi drugi će gledati kako da Srbiju proglase za hegemona, ocijenio je Vučić

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da se može očekivati "zajednički pritisak EU i SAD" na Srbiju povodom pitanja Kosova.

 

Vučić je poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke rekao da je pred Srbijom „težak period“ u kom će kako je ocijenio, biti izložena „svim mogućim pritiscima, kampanjama i neistinama“.

 

„Važno je da razumijemo težinu pozicije u kojom smo posebno sad poslije promjene u američkoj administraciji. Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahtjeve oko kako Vašington neskriveno kaže, priznanja Kosova dok će EU koristiti nešto drugačiji rječnik, ali će ići ka istom cilju“, kazao je Vučić.

 

Ocijenio je da će biti i pokušaja ukidanja ingerencija vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

 

„Kada tome dodate i cijeli regionalni kontekst u kom nije jednostavno da očuvate poziciju Srbije koja ekonomski najbrže raste…Svi drugi će gledati kako da Srbiju proglase za hegemona“, ocijenio je Vučić.

 

Vučić je kazao i da je na Predsjedništvu stranke bilo riječi o najavljenoj posjeti Miroslava Lajčaka Srbiji. „Donosili smo zaključke o tome šta Srbija može, šta želi, a šta nam ne pada na pamet ni po koju cijenu“, rekao je Vučić.

 

(N1, DEPO PORTAL/MD)

 

 Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još