FOTO/ Terete se za više krivičnih djela

Optuženi u slučaju 'Respiratori': Evo šta su Novalić, Milićević, Solak i Hodžić rekli pred Sudom BiH

Front29.01.21, 09:36h

Optuženi u slučaju 'Respiratori': Evo šta su Novalić, Milićević, Solak i Hodžić rekli pred Sudom BiH
Nisam kriv - glasio je odgovor Fadila Novalića na upit sutkinje Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivici

 

Optuženi u "slučaju Respiratori" danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivicu po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz NR Kine.

 

Radi se o respiratorima koje je uvezla firma "F. H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

 

fikret-hodzic-1

 

- Nisam kriv - glasio je odgovor Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, na upit sutkinje za prethodni postupak Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivnji.

 

fadil-novalic-vasvija-vidovic

 

Na isti način su se izjasnili i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji se izjasnio kao vlasnik i pravni zastupnik firme "F. H. Srebrena malina" te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suoptuženici u spomenutom predmetu.

 

jelka-milicevic-sud-bih

 

Izjašnjenje o krivici uslijedilo je nakon što je sutkinja Hadžiomerović optužene u ovom predmetu upoznala s njihovim pravima i obavezama, te načinima na koje mogu da se izjasne, uključujući tri opcije (nisam kriv, kriv sam ili odbijam da se izjasnim), odnosno moguće reperkusije svake od predočenih opcija.

 

fahrudin-solak

 

Između ostalog, optuženi su potvrdili kako su optužnicu razumjeli i da su psihički sposobni, odnosno da nemaju smetnji da se izjasne.  

 

Optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi, uključujući i pravnu osobu – firmu "F. H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je početkom decembra, a Sud BiH je potvrdio krajem istog mjeseca.

 

vasvija-vidovic

 

Novalić, Solak i Hodžić, kao i pravna osoba "F. H. Srebrena malina", terete se za krivična djela - udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranjem novca, krivotvorenjem ili uništenjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te krivotvorenjem službene isprave i povredom obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

 

Optužnicom optuženima u ovom predmetu se stavlja na teret počinjenje spomenutih krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

 

Budući da su se optuženi izjasnili da nisu krivi, predmet će na temelju sačinjenog zapisnika biti proslijeđen određenom vijeću radi zakazivanja glavnog pretresa.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 83

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još