sarajevski općinski sud

Šest godina trajao je postupak: Sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi

Hronika28.01.21, 07:58h

Šest godina trajao je postupak: Sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi
Suspendovanu sutkinju državnog Suda oslobodio je jučer Općinski sud, a kolege s kojima je radila su je prethodno osudile na dvije i po godine zatvora


 

Azri Miletić, suspendovanoj sutkinji Suda BiH, jučer je na sarajevskom Općinskom sudu izrečena oslobađajuća presuda po optužnici kojom se teretila za primanje dara. Žalba na ovu presudu se može uložiti u roku od 15 dana, što će, kako je najavio sarajevski kantonalni tužilac Sead Kreštalica, biti i učinjeno.

 

PRAVIČNO SUĐENJE


- Šest godina traje ovaj postupak. Ovom presudom se na neki način ispravlja nepravda koja je učinjena Miletić, vrsnom sudiji Suda BiH. Suđenje je bilo javno i svi su mogli vidjeti da dokazi koji su izvedeni u postupku ne samo da ne dokazuju van razumne sumnje, ono što se optužnicom tvrdi, već upravo suprotno, jasno dokazuju njenu nevinost. Ovo je ispravna, zakonita i čestita presuda, rekla je braniteljica Jasenka Rešidović.

 

Istraga protiv sudije Miletić je vođena nezakonito, da je vođena kako treba, ona se nikad ne bi ni našla na optuženičkoj klupi, rekla je Jasenka Rešidović


Podsjećamo na to da je po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH SIPA u februaru 2015. godine uhapsila sutkinju Suda BiH Azru Miletić. Osim nje, uhapšeni su tada i Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona, te Senad Šabić, član Brkićeve grupe. Nakon saslušanja u prostorijama SIPA Miletić je predata u nadležnost Tužilaštva BiH, zajedno s Brkićem i Šabićem, zbog sumnje da je počinila krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja, dok su Brkić i Šabić osumnjičeni za davanje dara ili drugih oblika koristi. Nekoliko dana kasnije, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) suspendovalo je Miletić. Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić, koji su prvostepenom presudom Suda BiH osuđeni na deset, odnosno 11 godina zatvora zbog organiziranog kriminala, Miletićki su tada, dok je bila sudija Apelacionog odjeljenja, obećali dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka. Svi su oni pred Sudom BiH negirali krivicu. U februaru 2017. godine Tužilaštvo BiH uložilo je setove dokaza o posebnim istražnim radnjama, kupovini stana i finansijskoj situaciji i time nastojalo dokazati optužbe o korupciji. U augustu iste godine Sud BiH donosi prvostepenu presudu kojom je suspendovanu sutkinju Miletić osudio na dvije i po godine zatvora. Međutim, u aprilu 2018. se ukida ta presuda te se vođenje daljnjeg postupka prebacuje na sarajevski Općinski sud. Apelaciono vijeće je tad u odluci pojasnilo da postoje važni razlozi koji opravdavaju prenošenje postupka na mjesno nadležni sud, jer se na taj način mogu sačuvati vanjski utisak nepristrasnosti i nezavisnost, a optuženoj omogućiti ostvarivanje prava na pravično suđenje.

 

- U ovom slučaju se desilo drastično kršenje odredaba krivičnog postupka i međunarodnih standarda. Apsolutno je bilo jasno da se tim slučajem ne može baviti državni Sud. Miletić je bila sudija tog suda, sudile bi joj njene kolege, ona je s njima radila. Naravno da je pretpostavka javnosti da to nije pravedno suđenje, rekla je za Oslobođenje advokatica Vasvija Vidović.


Pred ovim sudom je počelo suđenje krajem 2018. godine, a završna riječ je iznesena u decembru 2020. U završnoj riječi pred Općinskim sudom u Sarajevu odbrana je zatražila da Miletić bude oslobođena optužbi, jer je “istraga vođena nezakonito”, dok je optužena kazala da je uvijek postupala u skladu sa zakonom.


Podsjećamo i na to da je u martu prošle godine prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu Brkić osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela davanje dara ili drugog oblika koristi, dok je Šabić i dalje u bjekstvu.


JEDNOGLASNA ODLUKA


Presudu je jučer izrekao sudija Općinskog suda u Sarajevu Nedim Ćosić, koji je prije početka suđenja tražio izuzeće u ovom predmetu zbog toga što je blizak prijatelj sa sinom optužene. Ćosić je u maju 2018. godine, prije početka procesa, podnio zahtjev za svoje izuzeće navodeći da je “blizak prijatelj sa sinom optužene, te da, u skladu s kodeksom sudijske etike, postoje okolnosti koje bi eventualno mogle izazvati razumnu sumnju u njegovu nepristrasnost od stranaka i branilaca”. Nekoliko dana kasnije sudije Općinskog suda donijele su jednoglasnu odluku kojom je odbijen Ćosićev zahtjev.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još