PRED SUDOVIMA NEKOLIKO SPOROVA

'Tržnica-pijace' odlazi u ruke naftnog magnata: Vlasnik 'HIFA-Oil' otkupio prava na dionice od bivših radnika?

Biznis Klub11.01.21, 20:57h

'Tržnica-pijace' odlazi u ruke naftnog magnata: Vlasnik 'HIFA-Oil' otkupio prava na dionice od bivših radnika?
Krivce što je preduzeće uopće došlo u ovakvu situaciju treba tražiti u poslijeratnim upravljačkim strukturama

 

 

Preduzeće „Tržnice-pijace“ d.o.o. je komunalno javno preduzeće u vlasništvu Kantona Sarajevo. Finansijski je samoodrživo, a imovina preduzeća vrijedi nekoliko desetina miliona maraka, piše Žurnal.


Podsjetimo, pred sudovima u Sarajevu vodi se nekoliko postupaka od velikog značaja za budućnost preduzeća. Naime, tužitelji, bivši i neki sadašnji radnici preduzeća, tužili su Kanton Sarajevo i preduzeće želeći da se utvrdi da su oni suvlasnici privatnog kapitala preduzeća, odnosno da su dioničari. Prema njihovim navodima, preduzeće je privatizirano u predratno vrijeme, tačnije u vrijeme tzv. Markovićevih privatizacija.


O tome zašto je navodna privatizacija sporna, Žurnal je već pisao. Kako su za ovaj medij rekli članovi Sindikata KJKP „Tržnice-pijace“, krivce što je preduzeće uopće došlo u ovakvu situaciju treba tražiti u poslijeratnim upravljačkim strukturama.


„Određene uprave koje su bile iza rata su jedni od tih dioničara. Oni su u tom periodu pokušavali dokazati da su bile ispravne uplate za dionice. Pravili su naručene revizije u kojima su dobili potvrdu da su, navodno, te uplate bile ispravne. Dolaskom drugih ljudi koji nisu imali veze s dioničarima, preduzeće je uspjelo da na sudu izdejstvuje da se postupak vrati na početak“, navode oni.


U slučaju da sud presudi u korist dioničara, aktraktivne lokacije kojima raspolažu „Tržnice-pijace“ vjerovatno neće završiti u rukama tih radnika. Prema informacijama kojima raspolažu članovi Sindikata, već se pojavila firma koja je otkupila prava na dionice od bivših radnika.


„HIFA JE OTKUPLJIVALA PRAVA NA DIONICE“


Kako saznaje Žurnal, vjerovatno svi bivši radnici već su prodali svoja prava na dionice za 50% njihove nominalne vrijednosti. Žurnal je u posjedu punomoći za prodaju vlasničnog kapitala i ponude advokata Adila Loze za radnike/tužitelje.


Ukratko, Lozo obavještava radnike da je pronašao kupca za prava na dionice, a koji nudi 50% nominalne vrijednosti.


Novinari Žurnala kontaktirali su bivše i sadašnje radnike/tužitelje. Njihov identitet, iz razumljivih razloga, nećemo otkrivati. Svi su nam potvrdili da je vjerovatno većina bivših radnika već prodala svoja prava na dionice, te da su to vjerovatno uradili i neki (ali ne svi) sadašnji radnici.


Na pitanje ko je isplatio novac za prijenos prava na dionice, većina odgovara: „HIFA!“. Neki od njih govore i kako su pregovarali direktno sa Izudinom Ahmetlićem, vlasnikom kompanije „HIFA-Oil“.


„Imali smo sastanak s njim, gdje je on vrlo korektno obrazložio svoj program, svoj stav, dao svoju ponudu na jedan vrlo konkretan i lijep način. Bez ikakve prinude. On je imao projekte za daljnji razvoj, imao je namjeru da to proširi, da uloži još sredstava“, navodi jedan od njih.


Uprkos tome, nisu svi radnici prodali svoja prava na dionice.


„Mi koji smo i dalje u preduzeću, osnovali smo ortačku grupu, nas nekoliko, da se borimo za svoja prava i koji mislimo da to malo više vrijedi. Mi kolektivno nismo pregovarali ni s kim“, navodi jedan od njih, dodajući kako bez njihove ortačke grupe „ništa ne mogu“.


Ako sud presudi u korist dioničara, preko 61% kapitala završit će u rukama privatnika. Ipak, niko neće imati preko 50% dionica, jer, kako su nam rekli radnici, oko 13 posto prava na dionice nikada nije prodato. Te dionice su u rukama navedene ortačke grupe.


„Mi smo svjesni vrijednosti objekata koji su uknjiženi na preduzeće“, ističu.


Potvrdu informacija novinari Žurnala pokušali su dobiti i od same kompanije „HIFA-Oil“, ali do kompletiranja ovog teksta nisu dobili odgovor.


TEROVIĆ: POKUŠAJ KLASIČNE PLJAČKE DRŽAVNE IMOVINE


Za bivšeg direktora preduzeća „Tržnice-pijace“ Jasmina Terovića (SDA), svi sudski procesi koji se vode predstavljaju, prema njegovom mišljenju, pokušaj klasične pljačke državne imovine.


Kada se govori o imovini preduzeća „Tržnice-pijace“, prvo se pomisli na Gradsku tržnicu i na „Markale“. Međutim, ono što je sigurno zanimljivo svima jeste slobodno zemljište (15 duluma) na Stupu, ali i sve pijace koje su locirane u središtima općina u Kantonu Sarajevo. Mjesta pogodna za gradnju, naprimjer, stanova, benzinskih pumpi, hladnjača...


Terović govori i kako se za vrijeme njegovog mandata „među radnicima pojavila priča da „HIFA“ otkupljuje od njih prava na dionice“, te da je on imao sastanke s tadašnjim premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem.


„Čini mi se da su na jednom sastanku bili predstavnici te firme i neki njihovi saradnici. Premijer je stao na našu stranu. Moj je prijedlog bio da, ako sud presudi u korist dioničara, Kanton Sarajevo otkupi taj dio i postane većinski vlasnik“, zaključuje Terović.


U svakom slučaju, sve zavisi od sudskih presuda. Ako sud presudi u korist dioničara, „Tržnice-pijace“ više neće biti u rukama Kantona Sarajevo, a samim tim i imovina kojom raspolažu. Podsjetimo, ročište u jednom od predmeta koji su u vezi s dokazivanjem suvlasništva preduzeća zakazano je za 13. januar, piše Žurnal.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još