Farmaceutski fakultet u Sarajevu provodi istragu

Šta kaže rektor UNSA nakon što je profesorica Edisa Trumić studente nazvala kerovima: 'Ne idu nam u prilog afere...'

Hronika10.01.21, 12:08h

Šta kaže rektor UNSA nakon što je profesorica Edisa Trumić studente nazvala kerovima: 'Ne idu nam u prilog afere...'
Senat UNSA je odobrio angažman Edise Trumić na prijedlog Farmaceutskog fakulteta kao spoljne saradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju

 

Nakon što je na adrese medija u BiH stigao, u najmanju ruku, skandalozni snimak na kojem se, prema riječima studenta završne godine Farmacetuskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čuju degutantne uvrede na njihov račun od strane docentice Edise Trumić, rektor Univerziteta u Sarajevu je za Oslobođenje prokomentirao kompletan slučaj.

 

On je kazao da je dobio e-mail od studenata s Farmaceutskog fakulteta koji je potpisao njihov predstavnik, a u kojem upoznaju rektora i nadležne službe s aktuelnim slučajem.


– Ovaj e-mail je bio adresiran na rektora i prorektoricu za nastavu i studentska pitanja te smo mi hitno razmotrili ovo pismo. Odmah po primitku e-maila sam pozvao predstavnika studenata i pitao ga šta su kao studenti poduzeli do sada. On je rekao da su se zvanično obratili dekanu i da još uvijek čekaju odgovor. U međuvremenu sam i ja pozvao cijenjenog dekana Fahira Bečića koji mi je kazao da će u ponedjeljak održati sastanak sa studentima i s nastavnicom te da će tada donijeti i odluku - istakao je Škrijelj za Oslobođenje.

 

Kako je dalje naveo, Senat UNSA je odobrio angažman Edise Trumić na prijedlog Farmaceutskog fakulteta kao spoljne saradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju.

 

– Generalno, nikada neću odobravati i osuđujem neprimjereno ponašanje nastavnika i studenata i ako ima elemenata odgovornosti očekujem da fakultet provede proceduru jer su njegovi čelni ljudi i predložili angažman.Isti je put angažmana i opoziva. Kakva god bila odluka fakulteta, Senat UNSA će ispoštovati. Jasno je da nam ne idu u prilog afere ovog tipa tako da tražim da se u skladu s akademskim principima donese odluka, zaključak je Rifata Škrijelja, rektora UNSA.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook