Covax mehanizmom koordinira WHO

Pfizerove vakcine u BiH navodno stižu najkasnije do 10. februara - šta dalje?!

Hronika08.01.21, 08:24h

Pfizerove vakcine u BiH navodno stižu najkasnije do 10. februara - šta dalje?!
Predstavništvo Pfizer BH usko sarađuje sa vladom u Bosni i Hercegovini, a distributeri lijekova iz naše zemlje izbjegavaju razgovore s novinarima zbog afere respiratori

Jučer je iz predstavništva Pfizer BH za Oslobođenje potvrđeno da su Pfizer i BioNTech posvećeni omogućavanju pristupa Pfizer BioNTech vakcini sa svrhom ispunjavanja globalnih potreba javnog zdravlja.

 

- U okviru saradnje sa vladama, sarađuje se i sa vladom BiH kako bi se omogućio što brži pristup vakcini, rečeno je za Oslobođenje.

 

Doktorska medijacija

 

Da se konačno počelo raditi na procesu direktne nabavke vakcina, ali ipak ne od strane onih najodgovornijih - to se prije svih odnosi na Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova - već onih kojima je dosta čekanja i zavlačenja, pokazuje izjava dr. Rifata Rijada Zaida, predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji kaže da je do kraja sedmice planiran sastanak sa predstavnicima proizvođača vakcine i nekoliko kantona Federacije BiH. O kojim kantonima je riječ, nije precizirano.

 

Prve vakcine u Bosnu i Hercegovinu stići će kroz Covax mehanizam i očekuju se Pfizerove, a nakon toga i Modernine. Isporukom vakcina protiv koronavirusa putem Covax mehanizma koordinira Svjetska zdravstvena organizacija, odakle su za Reuters potvrdili da su planirane prve količine u trećoj dekadi januara za manje razvijene zemlje, kako je precizirala direktorica SZO-a Kate O’Brien.

 

Što se BiH tiče, prvi je korak da do 18. januara izrazi spremnost za prijem vakcina protiv Covid-19 iz Covax programa. Prema saznanjima Oslobođenja, vakcine, ali i frižideri za njihovo čuvanje trebali bi stići krajem mjeseca, a najkasnije do 10. februara.

 

- Želimo da dvojako pomognemo, da omogućimo medijatorsku uslugu između svih nivoa vlasti, koncentrisani na državu i entitet, ali zašto ne i kantone i županije sa jedne strane i onih koji su osigurali vakcinu za borbu protiv Covid-19 sa druge strane, istakao je Zaid.

 

Što se tiče same procedure uvoza lijekova u BiH, kaže Zaid, redovna procedura je ona kada se proizvođač obrati Agenciji za lijekove BiH, krenu lokalna ispitivanja i nakon nekoliko mjeseci se dobije odobrenje. Druga procedura, ono što zanima i sam Sindikat je hitno odobrenje. To znači da se entitetska ministarstva mogu i na zahtjev kantonalnih ministarstava zdravstva obratiti direktno proizvođačima za nabavku navedene vakcine. Kad je proizvođač osigura, ona dolazi u BiH, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva daje hitnu dozvolu za prometovanje navedenom vakcinom.

 

Iz Agencije za lijekove BiH, podsjećamo, za Oslobođenje je već rečeno da su i oni za ovu hitnu opciju.

 

- Procedura je da kompanija pripremi ugovor koji će federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić potpisati i to je to. Koliko ja imam informacije, taj ugovor je spreman ili skoro spreman, problem je na drugoj strani, odnosno na federalnoj Vladi. Kompanije ne mogu bez odobrenja, a koliko znam, odobrenje mogu završiti za dan, dva, ali čemu odobrenje ako sa druge strane nemate raspoloženje da se to uradi, kad kažem sa druge strane, tačno mislim na entitetske vlade i ministarstvo i na državnu vladu i ministarstvo, naglasio je Zaid.

 

Ministarstvo civilnih poslova BiH je krajem prošle godine kontaktiralo registrovane veleprometnike koji posjeduju dozvolu za uvoz i promet na veliko lijekova. Za Oslobođenje tu informaciju je potvrdila mostarska kompanija Hercegovinalijek.

 

- Kontaktirani smo od Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi s pitanjima skladištenja i transporta 29. decembra, sad već prošle godine. S obzirom na ono što su oni napisali, oni su u pripremi postupka javne nabavke, špedicije, transporta i skladištenja medicinske opreme, odnosno vakcina. Napisali su da se transport i skladištenje vrši na temperaturnom režimu od -90 do -60. Mi, kao registrovana veleprodaja, trenutno nemamo uslove za skladištenje na temperaturi od -60 do -90 stepeni, rekao je Anel Rahimić, šef službe nabavke Hercegovinalijeka.

 

Kako je rečeno iz Hercegovinalijeka, ovlašteni veleprometnik za lijekove, s obzirom na to da u BiH još nije registrovana vakcina, sa zahtjevom zdravstvene ustanove prema Federalnom ministarstvu zdravlja može dobiti dozvolu za interventni uvoz. Specifičnost situacije omogućava da se firma samostalno javi proizvođaču.

 

Sa druge strane, bihaćka kompanija Farmacija 2011 nije željela dati konkretne informacije koja ustanova je kontaktirala kompani ju u vezi sa nabavkom vakcina protiv Covid-19.

 

- Bilo je upita, a u toku je javni poziv, ne za nabavku, već za skladištenje. U dio nadležnosti ne želimo ulaziti, rečeno nam je iz Farmacije 2011.

 

Iz travničke kompanije Pharmamed kažu da kompanija ne razmatra učešće u procesu nabavke vakcine zbog situacije koja se dogodila sa nabavkom respiratora.
Državne vlasti Bosne i Hercegovine očigledno sve nade polažu u sistem Covax, međutim sistem Covax ne može pokriti vakcinaciju potrebnog procenta stanovništva za stvaranje imunizacije i kolektivnog imuniteta.

 

Susjedne zemlje pored Covax sistema ugovorima direktno sa proizvođačima obezbijedile su vakcine za najugroženije kategorije stanovništva. Svjetska zdravstvena organizacija je obavijestila da bi vakcine iz sistema Covax trebale biti u distribuciji krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca i da je riječ o minimalnim količinama doza za najugroženije kategorije. Da vakcine dođu u BiH u periodu od 18. januara do 10. februara, postavlja se pitanje šta dalje?

 

Radi se o tome da se od BiH očekuje da iskaže spremnost za Covax mehanizam do 18. januara, a onda bi - po izjavama najodgovornijih iz SZO-a - trebala krenuti isporuka za manje razvijene zemlje, gdje i mi spadamo. U našu zemlju, kako saznaje Oslobođenje, prva pošiljka bi trebala stići krajem mjeseca, a onda sukcesivno svake sedmice do količine koja nam je namijenjena. Kako dalje? Federalni ministar zdravlja nije odgovarao na naše upite.

 

Covid bilten

 

Ostaje nejasno na koji način državne vlasti planiraju obezbijediti potrebnu količinu vakcina i zašto Ministarstvo civilnih poslova BiH sve nade polaže jedino u Covax sistem? Neefikasnost državnog sistema ogleda se u konstantnom odugovlačenju, čekanju, čuvanju informacija, ali je činjenica da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja još nema vakcine protiv Covid-19 i nije otpočela proces vakcinacije.

 

Zdravstveni bilten, kada je Covid-19 u pitanju, jučer je bio relativno dobar. U Federaciji je registriran 151 novozaraženi i četiri smrtna slučaja. U dva kantona - Unsko-sanskom i Kantonu 10 - uopće nije bilo novooboljelih. Republika Srpska zbog praznika jučer nije saopćila nove podatke. Uz pomoć SZO-a nastavlja se raditi na procesu osvješćivanja stanovništva Bosne i Hercegovine u borbi protiv Covid-19.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još