Žestoke kritike opozicije na ekspoze Edina Forte

Dević: Od kada su kifle ušle u Kanton, doživljavamo dekadencu; Kerla: Žao mi je stare Vlade... Zahiragić skidao plakate sa zida

Front05.01.21, 16:10h

Dević: Od kada su kifle ušle u Kanton, doživljavamo dekadencu; Kerla: Žao mi je stare Vlade... Zahiragić skidao plakate sa zida
Nakon primjedbe Elmedina Konakovića na postavljene plakate iza zastupnika Devića i Zahiragića na kojima je naslovnica priručnika za Tjelesno zdravstveni odgoj, reagirao je zastupnik Zahiragić

 


U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se trenutno diskutuje o ekspozeu mandatara nove Vlade KS Edina Forte.

 

- Žao mi je stare Vlade, a novoj želim puno sreće - kazala je zastupnica Bibija Kerla.

 

Istakla je Kerla kako će podržavati sve što bude dobro za građane KS, a kritizirati ono što smatraju da nije dobro.

 

Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica, ukazala je na to da se ovdje radi o "sprovođenju politike, a ne o ekspertima".

 

- Najavljivali su ekspertnu vladu, ne da neće biti ekspertna nego neće biti ni potrebna struka na datim ministarstvima, pa ministri kažu da će formirati ekspertne timove – kazala je zastupnica Biščević-Tokić, te je dodala:

 

- Kazali ste da ćemo imati čistiji grad. Zašto ste uveli moratorij da mnoge komunalne firme nemaju dovoljno radnika da bi se omogućio odvoz smeća? Vi ste učestvovali u tome. Čitala sam u programu da ćete davati 1.000 maraka za porodilje. Moja inicijativa ranije je bila da za svaku novorođenu bebu Kanton da 1.000 KM, pa je rečeno da je novac sa te stavke iz Budžeta KS namijenjen za tramvajska stajališta. Danas smatram da je to dobra inicijativa bez obzira na to od koga dolazila, a mi danas imamo tramvajsko stajalište na kojem moje kolege iz Kumrovca padaju jer poledi – kazala je između ostalog Biščević-Tokić.

 

Haris Zahiragić je, osvrnuvši se na planirane uštede u KS, kazao da bi se u KS trebale prvo smanjiti plaće premijera, ministara i zastupnika a tek onda radnicima jer je njihova plaća daleko veća u odnosu na plaće radnika.

 

Zamolio je Fortu da se ne stavlja meta na glavu djeci Sarajeva ističući kako će se boriti u školama protiv nacionalne mržnje i šovinizma. Osvrnuo se i na Fortinu izjavu kako će sve u radu Vlade biti transparentno i da će se sve znati.

 

- Obećavam vam i ja da će se za sve znati. Jedan od tendera koje istražuje i Ured za borbu protiv korupcije KS je nabavka dijelova za vozila. Građani će se šokirati kada čuju kako su se provodile javne nabavke. Kada su u pitanju mjere, kazali ste da ćete hitno pristupiti rebalansu budžeta, moram vas informisati da budžet nije ni usvojen. Imate 20 dana da napravite budžet u ovim uvjetima i jedva čekam da vidim kakav će vaš budžet biti – kazao je između ostalog Zahiragić.

 

Zastupnik Mahir Dević je kazao da se govorilo puno kako KS treba ekspertska Vlada, a da se dobilo potpuno suprotno.

 

- Imamo situaciju da nova parlamentarna većina predlaže ljude iz svih oblasti, a skoro da nema nikakvih eksperata. Nemam ništa protiv ministra privrede, samo sam pitao je li to ta Vlada u kojoj će profesor fizičkog voditi resor privrede. Ako je to ta ekspertska Vlada, onda smo mi u ozbiljnom problemu – kazao je Dević.

 

Dević je kazao kako je Forto tokom današnje najave rada Vlade "daleko umjereniji, nego ranije, te se vidi klasična forma koja je izložena kroz ekspoze gdje se ne obećava ništa novo".

 

- Ubijeđeni smo da će ovo biti najgora Vlada u odnosu na prethodne dvije. Prva je imala elana, druga kompetenciju, a ova nema ni jedno ni drugo. Ubijeđeni smo da se u KS ništa novo neće dešavati, da ćete nas uvesti u pravnu anarhiju. Očigledno nam fali eksperata, ako su vaši eksperti profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja, uz dužno poštovanje ili ako su vaši kadrovi, naročito iz NiP-a, koje nazovete nestranačkim, i onda ih malo, kako bi rekli Milanovićevim jezikom, okupate i namirišete i onda ih najavite kao ministre i onda ih iz nestranačkih kadrova pretvorire u eksperte. Od kada su kifle ušle u KS, mi doživljavamo dekadencu – kazao je Dević.

 

Nakon primjedbe Elmedina Konakovića na postavljene plakate iza zastupnika Devića i Zahiragića na kojima je naslovnica priručnika za Tjelesno zdravstveni odgoj, reagirao je zastupnik Zahiragić.

 

- Zaista nisam očekivao da će gospodin Konaković biti uvrijeđen ovim plakatima. Da sam samo i pomislio, ja bih ih odmah skinuo. Ovo je bio performans koji je trebao da da mišljenje bez da se išta izgovara – kazao je Zahragić, skidajući plakate sa zida.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još