KAD SE PARE DIJELE, I PRAŠINA SE DIŽE

Ministrica Đapo odgovara na napade: Zašto je pomoć turističkom sektoru u FBiH izazvala toliku buru?

Biznis Klub27.12.20, 10:38h

Ministrica Đapo odgovara na napade: Zašto je pomoć turističkom sektoru u FBiH izazvala toliku buru?
Brzo su formirane dvije strane, oni koji sasipaju drvlje i kamenje na vladu i oni koji su zahvalni federalnoj vlasti

 

 


Sve odluke Vlade FBiH koje se dotiču većih novčanih iznosa prije ili kasnije podignu buru, a odluci o pomoći pandemijom pogođenim subjektima turističkog sektora nije trebalo puno vremena.

 

Brzo su formirane dvije strane, oni koji sasipaju drvlje i kamenje na vladu i oni koji su zahvalni federalnoj vlasti, piše Pressmedia.


Na napade da je “Korona 2” set mjera i ova podjela pomoći veći kriminal nego “afera Respiratori”, odgovorila je resorna ministrica Edita Đapo koja je, kako Klix piše, kazala da su neutemeljeni, neosnovani i netačni.


- Pomoć je dodijeljena svima koji su ispunjavali uvjete propisane uredbom, a dodjela sredstava bit će predmet revizije budžetske inspekcije Ministarstva finansija i Federalnog ureda za reviziju - kazala je ona.


Kritičari imaju dva tipa zamjerki i kažu da su kriteriji bili loši, da su pogodovali većim subjektima, a s druge strane da i sama podjela nije urađena u potpunosti poštujući kriterije. Zamjerka je da se nije razmišljalo ni o tome da li je neki subjekat već koristio pomoć nekog drugog nivoa vlasti.


Iz Udruženja hotelijera i restoratera su poslali otvoreno pismo Vladi FBiH zbog, kako su kazali, “katastrofalne realizacije Odluke za dodjelu finansijske pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru”.


“Udruženja i slične asocijacije imaju pravo protežirati interese ‘velikih igrača’ u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nema ni zakonsko, a ni ljudsko pravo da bilo koji subjekt ili pojedinca stavi u povoljniji položaj u odnosu na ostale”, kažu oni.


S druge strane iz Udruženja turističkih privrednika izrazili su zahvalnost Vladi i ministrici, te kazali kako su ponosni na transparentnost cijelog procesa, gdje je kompletna javnost bila upućena u svaki korak koji su poduzimali Ministarstvo okoliša i turizma i Vlada Federacije prilikom dodjele navedene pomoći.


Kako saznaje Press, bura će se s društvenih mreža i saopćenja cehovskih udruženja prenijeti u parlamentarne klupe, a kako vlada premijera Novalića nema već bar pola godine parlamentarnu većinu, moglo bi biti različitih epiloga.

 

VEZANI TEKST: Hotelski radnici ogorčeni Odlukom Vlade FBiH: Pravite se gluhi i slijepi! Pomažete šačicu velikih i bogatih, svi ostali nek' propadnu!

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još