Otvoreno pismo UHR BiH

Hotelski radnici ogorčeni Odlukom Vlade FBiH: Pravite se gluhi i slijepi! Pomažete šačicu velikih i bogatih, svi ostali nek' propadnu!

Biznis Klub26.12.20, 09:03h

Hotelski radnici ogorčeni Odlukom Vlade FBiH: Pravite se gluhi i slijepi! Pomažete šačicu velikih i bogatih, svi ostali nek' propadnu!
Šačica poslovnih subjekata je dobio lavovski dio ukupne pomoći i oni su zajedno s Ministarstvom glavni akteri ove tragično loše režirane predstave. Svi ostali, njih preko 300 su samo puki dekor

 


Povodom nedavne Odluke Vlade FBiH o dodjeli finansijske pomoći poslovnim subjektima ugostiteljsko-turističkog sektora u okolnostima pandemije covida -19, Udruženje hotelijera i restorana BiH uputilo je otvoreno pismo na adrese nadležnih institucija, ali i medija.


Pismo koje potpisuje predsjednik UHR BiH Amir Hadžić upućeno je zbog nezadovoljstva i ogorčenosti načinom realizacije pomenute odluke, a u nastavku ga prenosimo u cijelsoti:


Katastrofalna  realizacija Odluke Vlade FBiH za dodjelu finansijske pomoći poslovnim subjektima ugostiteljsko-turističkog sektora u okolnostima pandemije covida -19, izazvala je opravdano nezadovoljstvo i protest velikog broja poslovnih subjekata i hiljada otpuštenih ugostiteljsko turističkih radnika u FBiH.


U radu  zvanom realizacija odluke o dodjeli finansijske pomoći poslovnim  subjektima tema je potpuno promašena.
Da postoji obraz i dobra namjera Vlade i Ministarstva okoliša i turizma BiH sve bi se poništilo i krenulo iz početka u skladu s prioritetima i prema realnim kriterijima što je i temeljni zahtjev Udruženja / udruge hotelijera i restoratera BiH


Proces realizacije pozitivne odluke Vlade FBiH, kao i konačni spisak subjekata koji ostvaruju finansijsku pomoć, pokazuju odsustvo realnosti, socijalne osjetljivosti i suštinske brige za radnike, posebno otpuštene, a istovremeno zorno pokazuje koji su subjekti i njihovi vlasnici i menadžeri miljenici vladajuće elite i Ministarstva.


Javni poziv i njime utvrđeni uslovi i kriteriji za dodjelu finansijske pomoći, je krojen po željama nekolicine velikih poslovnih subjekata, odnosno krupnog kapitala,čije je udruženje bilo glavni partner pri kreiranju istih.Udruženja i slične asocijacije imaju pravo  protežirati interese  „velikih igrača“ u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nema ni zakonsko, a ni ljudsko pravo da bilo koji subjekt ili pojedinca stavi u povoljniji položaj u odnosu na ostale.


Program pomoći ugostiljsko turističkoj privredi FBiH nije rezultat bilo kakve analize stanja, problema i potreba. Odsustvo stvarnih činjenica, podataka, dešavanja i pojava rezultira odlukama koje su na granici razuma.


Uredbom o uslovima i načinu dodjele finansijske pomoći subjektima ugostiteljsko-turističkog sektora koja je prethodila Javnom pozivu utvrđena je pomoć prvenstveno za finansiranje bruto minimalnih plata za period 1.7.2020. do 31.12.2020. i pokriće režijskih troškova poslovanja za isti period.


Javnim pozivom za podnošenje prijava za ostvarivanje pomoći takođe se potencira  isplata minimalnih plata sa doprinosima i poseban cilj - očuvanje radnih mjesta.


Režijski troškovi poslovanja prerasli su u troškove poslovanja, odnosno sve porezno priznate rashode. Ova „mala promjena“ iz temelja mijenja namjenu odobrenih sredstava, i otvara mogućnost da se pod troškove zavedu i oni koji nemaju nikakve veze s Covidom 19 i utvrđenih prioriteta.


Plate i očuvanje radnih mjesta,prema pomenutim dokumentima, su apsolutni prioritet. Po logici stvari, broj uposlenika i odnos prema njima bi  trebao biti osnovni kriterij za dodjelu pomoći. Iz procesa pomoći, pravedno bi bilo isključiti sve poslovne subjekte koji su otpuštali radnike od početka pandemije. Veći dio odobrene pomoći bi se trebao utrošiti u svrhu finansiranja plata. Odnos između plata i troškova se morao propisati Uredbom ili Javnim pozivom. Ministarstvo je, slučajno ili namjerno,to propustilo učiniti.


Suprotno svim ciljevima i proklamovanim prioritetima osnovni kriterij postaju promet i plaćeni porezi za 2019. godinu. I to po principu ko je više uplatio poreza treba dobiti više pomoći. Prevedeno na laički jezik ko  je napravio veći promet i uplatio veći porez prošle godine taj je i zaradio manje. Obzirom da Vlada i Ministarstvo nisu dobitnici nagrade za inovacije u matematici ta logika ne drži vodu. Miljenicima vlasti i onima koji ostvaruju najveće prihode je uvijek malo, te ih se mora malo pripaziti i pomoći. Dešavanja, aktivnosti i rezultati ostvareni u 2019. godini  apsolutno su neuporedivi sa ovom godinom.


Prihod i uplaćeni porezi u prošloj godini mogu biti samo jedan od elemenata kojima se mjeri pad prometa i kao takav može biti samo kvalifikacijski uslov za dodjelu pomoći. Međutim, kako je to postao osnovni kriterij, onda i cijeli proces dodjele pomoći predstavlja prikriveni i nezakonit  način za djelimični povrat ranije uplaćenih poreza.


Spisak dobitnika finansijske pomoći je potpuni odraz svih „slučajnih“ propusta, grešaka, loših procjena i potpuno u skladu sa zahtjevima i željama velikih i omiljenih. Šačica poslovnih subjekata je dobio lavovski dio ukupne pomoći i oni su zajedno s Ministarstvom glavni akteri ove tragično loše režirane predstave. Svi ostali, njih preko 300 su samo puki dekor.


Vlada i ministarstvo okoliša i turizma FBiH se prave gluhi, slijepi i neinformisani o faktičkom stanju na terenu. Ne znaju ili neće da znaju da su među subjektima sa maksimalnom pomoći i :


-    Subjekti koji su na samom početku pandemije otpustili gotovo sve radnike koji se nikako ili teško vraćaju na posao.
-    Subjekti – hoteli koji su uprkos svim problemima zabilježili najbolju sezonu
-    Da su pojedini hoteli zahvaljujući dopunskim sadržajima ostvarili prihod koji može dobrim dijelom pokriti režijske troškove
-    Subjekti koji su zatvorili svoje objekte i koji i danas ne rade
-    Turističke agencije čiji je osnovni posao odvođenje naših građana na inostrane destinacije, i izvoz najvećeg dijela tako ostvarenog prometa
-    Da turističke agencije, osim rijetkih izuzetaka, imaju maksimalno do 10 zaposlenih i zanemarive troškove poslovanja
-    Turističke agencije koje temeljem registracije poslovnica ostvaruju pravo na višestruku pomoć za  jednu firmu
-    Da su nagrađene firme koje imaju registrovano više različitih poslovnih subjekata sa istom vlasničkom strukturom


Ovo je mali dio onoga što nema nikakvog smislenog objašnjenja.


Dijelom bespotrebno odobrene pomoći velikim i podobnim, moglo se spasiti nebrojeno više malih poslovnih subjekata i sačuvati mnogostruko više radnih mjesta.


Na žalost uvjeti i kriteriji za dodjelu pomoći nisu krojeni za male i stvarno pogođene poslovne subjekte, kojih je više hiljada, nego za velike i bogate.


Kontrola utroška odobrenih sredstava od strane Ministarstva i prijetnja aktiviranja mjenice (sastavni dio ugovora izmedju subjekta i Ministarstva) je, na bazi dosadašnjih iskustava, samo zadovoljavanje forme sa iskustvenom garancijom da se ni jedan novčić neće vratiti.
Vlada i Ministarstvo se možda nisu ogriješili o zakon, o pravdu i pravednost sigurno jesu. Najviše su se ogriješili o hiljade otpuštenih ugostiteljsko-turističkih radnika od kojih su mnogi izgubili pravo na naknadu i koji uzaludno obijaju pragove zavoda za zapošljavanje, dok se njihova vlada i ministarstvo trude da pomognu onima koji su ih uputili na tu adresu.


Otvoreno pismo je dostavljeno na sljedeće adrese:

                                                                                         
-    Vlada Federacije BiH
-    Zastupnici Parlamenta F BiH                                         
-    Kantoni/županije                                                                     
-    Politički subjekti
-    Mediji
-    Poslovni subjekti ugostiteljsko-turističkog
sektora u F BiH
                      

                                                                 

UHR BiH
Predsjednik
Amir  Hadžić

          

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!