ŽELJKA CVIJANOVIĆ O ODLASKU VALENTINA INZKA

To je funkcija koja treba da uvene, ne treba nama ni ovaj stari ni novi visoki predstavnik, samo prave nered u BiH!

Front27.12.20, 09:43h

To je funkcija koja treba da uvene, ne treba nama ni ovaj stari ni novi visoki predstavnik, samo prave nered u BiH!
- Da su poštovali sopstveni mandat mi bismo danas jedni s drugima u BiH sjedili, razgovarali i dogovarali rješenja koja su dobra za sve. Pošto nisu, oni su dio nereda i nepovjerenja u kojem u BiH živimo, konstatovala je Cvijanović

 

 


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je z agenciju Srna da je, što se tiče visokih predstavnika, stav Republike Srpske jasan – nama ne treba ni ovaj stari ni neki novi visoki predstavnik.


Na pitanje da prokomentariše najavu da dosadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko odlazi iz BiH, a da bi njegov nasljednik mogao da bude Christian Schmidt iz Njemačke, predsjednica RS je rekla da “nama treba iskreno partnerstvo sa Evropskom unijom koje neće biti opterećeno prisustvom visokog predstavnika koji pristrasno promoviše politički koncept jednog naroda, a otvoreno potkopava interese druga dva konstitutivna naroda”.


-Neki će reći da je visoki predstavnik dejtonska kategorija. To je tačno, ali je tačno i to da su visoki predstavnici uzurpirali sebi brojna ovlaštenja koja im nije dao Dejtonski sporazum. Tačno je i to da su visoki predstavnici, umjesto da rade u skladu sa svojim mandatom i doprinose izgradnji boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uporno rušili bilo kakav dogovor između njenih konstitutivnih naroda, svrstavajući se na stranu jednih, a radeći protiv drugih, istakla je Cvijanović.


Ona je navela da se to sve radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima.


-U suštini, namjera je da se uruši koncept entiteta, prvenstveno ustavna snaga RS u kojoj je dominantan srpski narod, ali i da se dodatno uruši pozicija hrvatskog naroda i spriječi da raspolaže političkim pravima kolektiviteta, naglasila je Cvijanović.


Ako Evropska unija zagovara stav da je u BiH neophodan visoki predstavnik, rekla je, “onda je to jasan pokazatelj da ni oni sami ne vjeruju u evropsku perspektivu BiH”.


-Mi u RS smatramo da treba jačati vezu sa Evropskom unijom i ne znam zašto je nenormalno očekivati da se upravo kroz jedan izbalansiran i realan odnos dekontaminira atmosfera koja je u BiH i napravljena i zadržana upravo time što su visoki predstavnici djelovali izvan mandata koji im je dao Dejtonski sporazum. Oni su bili oruđe za njegovu izmjenu, a da su poštovali sopstveni mandat mi bismo danas jedni s drugima u BiH sjedili, razgovarali i dogovarali rješenja koja su dobra za sve. Pošto nisu, oni su dio nereda i nepovjerenja u kojem u BiH živimo, konstatovala je Cvijanović.


Ona je ustvrdila da stav eniteta RS u vezi sa visokim predstavnikom nije usamljen, jer se “može čuti i u Srbiji, Hrvatskoj i još nekim zemljama EU, kao i u Rusiji”.


-Nije tu riječ o potkopavanju neke dejtonske kategorije, uostalom, akcije visokih predstavnika su ionako često bile vandejtonske, već o potrebi da se onemogući praksa koja je nenormalna za bilo koju iole normalnu zemlju, a pogotovo ako se još tvrdi da se ona kreće ka Evropskoj uniji. To je funkcija koja treba da uvene, a odnos Evropske unije i BiH da bude revitalizovan i da mu se vrati povjerenje, zaključila je Cvijanović u razgovoru za Srnu.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još