video/ irfan čengić o skandalu u srebrenici

Želim se izviniti građanima u ime SDP-a i svoje lično ime. Ovo je jedan nelagodan osjećaj, blago rečeno...

Front02.12.20, 11:18h

Želim se izviniti građanima u ime SDP-a i svoje lično ime. Ovo je jedan nelagodan osjećaj, blago rečeno...
Mnogi se pitaju da li će rukovodstvo SDP-a podnijeti ostavku nakon ovog slučaja. Čengić je kazao da je to lični čin svakog pojedinca

 

Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a i zastupnik ove stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao dešavanja u Srebrenici - rekavši da sa Begom Bektićem i uhapšenima u akciji SIPA-e nije sarađivao do sada. On se izvinio svim građanima u ime SDP-a i svoje lično ime, kazavši da je događaj ostavio svima osjećaj nelagode. Čengić je kazao da osobe koje su Bektiću i ostalima dale povjerenje trebaju da daju odgovore što su to uradili.

 

"Želim se izviniti građanima u ime SDP-a i svoje lično ime. Ovo je jedan nelagodan osjećaj, blago rečeno, da ne koristim teže termine. Moji stavovi o Srebrenici su poznati od ranije. 16. juna sam javno nastupio i rekao da treba podržati Tabakovića, neki su me kritikovali", kazao je Čengić.

 

Begu Bektića nisam upoznao. Ne znam ko je. Sa ovim ljudima nisam sarađivao. Pohvalna je brza reakcija SDP-a, isključenja bez suvišnih 'ja i?'. Problematično je što ima potrebe za brzom reagujemo, imali smo situaciju u Prijedoru, Enver Zornić, sada ovo. Brzo reagujemo, treba se zapitati zašto dođe do ovakvih slučajeva", ocijenio je Čengić.

 

On je kazao da je otišao i na Kazane i u Grabovicu, poklonio se žrtvama, rekao je da poštuje žrtve svih naroda u Bosni i Hercegovini.

 

"Srebrenica je rana na srcu svakog Bošnjaka, ali i svakog civilizovanog čovjeka. Srebrenica, Stolac, Prijedor i slični gradovi ne mogu biti političke arene. Ovaj slučaj je ravan izdaji Srebrenice kada je bila revizija presude protiv Srbije", istakao je gost N1.

 

Mnogi se pitaju da li će rukovodstvo SDP-a podnijeti ostavku nakon ovog slučaja. Čengić je kazao da je to lični čin svakog pojedinca.


"Ja sam podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara nakon izbora, kada je SDP ostvario rast od 50 posto, smatrao sam da nije dovoljno. To je moja odgovornost, ne mogu dijeliti lekcije. Ne želim pozivati na odgovornost, mogu samo sebe. Tako se privatno osjećam, kao što sam se osjećao kada sam podnio ostavku", rekao je Čengić.

 

"Ako bih ja bio u ovakvoj situaciji - dobro bih se zapitao šta dalje. Srebrenica je teška tema u BiH", zaključio je.

 

Komentarišući aktuelne političke teme u BiH, novi kredit kod MMF-a, Čengić je kazao da bi ga podržao ako bi se od njega nešto gradilo.

 

"Teško je glasati za kredit koji je krpljenje budžetskih rupa i održavanje vlade na vlasti. Vlada FBiH nije formirana, a hoćemo građane da zadužimo. Hoće u stvari, ne hoćemo", rekao je Irfan Čengić za N1.

 

Rekao je građanima Mostara da na lokalnim izborima u tom gradu glasaju za lokalne teme, a ne globalne. Arman Zalihić koji predvodi listu SDP-a i Naše stranke u tom gradu prema mišljenju Čengića radi upravo na ome.

 

"SDP i Naša stranka će napraviti dobar rezultat. Dva bloka, SDA i HDZ krčme mostarski budžet. Nadam se da ćemo imati dovoljno ruku u Vijeću da se spriječi samovolja", kazao je Čengić.

 

Bh. blok u tom gradu se trudi da priča o lokalnim temama, istakao je.

 

"Stranke koje nemaju šta reći o lokalnim temama jer su upropastile sve, prebacuju teren na veću politiku. Mislim da će Bh. blok ubijediti građane da se izjasne", zaključio je.

 

On je također kazao da je siguran da će nova Vlada Kantona Sarajevo imenovati dobre kadrove, ali je također rekao da najmanje polovina stare Vlade KS iz vremena šestorke neće biti u novoj.

 

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

 

 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još