'Nanijeli štetu ugledu partije'

SDP se ograđuje: Dajemo podršku institucijama, isključit ćemo pojedince ako se potvrde navodi o izbornoj prevari

Front01.12.20, 11:28h

SDP se ograđuje: Dajemo podršku institucijama, isključit ćemo pojedince ako se potvrde navodi o izbornoj prevari
SDP BiH poziva sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici

 

Povodom akcije nadležnih organa u vezi sa sumnjama na izbornu prevaru na području Srebrenice, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku radu nadležnih institucija.

 

- Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelomično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a Bosne i Hercegovine.

 

Ističemo da se radi o aktivnostima o kojim organi partije ni na kojoj razini ni na koji način nisu obaviješteni niti uključeni u iste. Podsjećamo javnost da je SDP Bosne i Hercegovine u vrijeme dok smo obnašali vlast u mandatu 2010-2014. godine uložio ogromne napore i sredstva kako bi se osigurala podrška i tadašnja pobjeda kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića - saopćeno je iz SDP-a.

 

S tim u vezi, SDP BiH poziva sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici.

 

- Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine pozivamo da ponovno raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama, neovisno o tome ko je u njima učestvovao - stoji u saopćenju SDP-a.

 

Ističu i kako nisu tačne informacije da SDP BiH između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića.

 

- Istina je da je SDP BiH prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a BiH je jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture - stoji u saopćenju iz SDP-a, u kojem napominju da očekuju da istraga u predmetnom slučaju bude provedena brzo i efikasno, a da svi koji su učestvovali u eventualnim nezakonitim radnjama budu najstrožije kažnjeni.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još