Detalji SIPA-ine akcije

Ko je 'štimao' glasove: Ovo su imena osumnjičenih za izborne prevare u Srebrenici

Hronika01.12.20, 09:57h

Ko je 'štimao' glasove: Ovo su imena osumnjičenih za izborne prevare u Srebrenici
Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva BiH

Pripadnici SIPA-e jutros su započeli akciju na četiri lokacija u općini Srebrenica a razlog su izborne nepravilnosti na prethodnim lokalnim izborima.

 

Ova informacija potvrđena je za Avaz iz ove policijske agencije. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva BiH .

 

Osim izbornih nepravilnosti, SIPA vrši pretrese i zbog drugih krivičnih djela, a osumnjičene su tri osobe.

 

Kako je rečeno iz SIPA-e Avazu, ove osobe se dovode u vezu sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, a kako je potvrđeno radi se o Muameru Sandžiću, Begi Bektiću i Enveru Hamziću.

 

Ovu informaciju potvrdio je za Avaz Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e. Kazao je da se ove osobe sumnjiče i za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela.

 

Pretresi se vrše i na području Tuzle a, kako je nezvanično potvrđeno, očekuje se hapšenje više osoba.

 

Prema nepotvrđenim informacijama, istraga je usmjerena protiv članova biračkih odbora zbog sumnje da su „štimali“ glasove u korist kandidata Mladena Grujičića.

 

Informacija o hapšenjima, aktivnosti se provode u okviru predmeta Tužiteljstva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te kaznena djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja osobnih podataka.

 

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još