Joe Biden odlučio

Antony Blinken bit će novi državni sekretar SAD-a, dobar poznavatelj prilika u BiH

Front23.11.20, 08:27h

Antony Blinken bit će novi državni sekretar SAD-a, dobar poznavatelj prilika u BiH
Kako navodi New York Times, Biden od Blinkena prije svega očekuje da popravi određene odnose kada je u pitanju američka vanjska politika, a koji su za vrijeme Donalda Trumpa značajno narušeni

 

Novi američki predsjednik Joe Biden, odlučio je za američkog državnog sekretara imenovati dugogodišnjeg suradnika Antonyja Blinkena. Kako se navodi u tekstu New York Timesa, Biden je odlučio na poziciju državnog sekretara imenovati Blinkena, dugogodišnjeg suradnika u administraciji kada je u pitanju američka vanjska politika.

 

Antony Blinken je javnosti u Bosni i Hercegovini dobro poznato ime s obzirom da je karijeru u State Departmentu započeo još u vrijeme administracije Billa Clintona. Upravo u tom razdoblju, prvi veliki zadatak kada je u pitanju američka vanjska politika Blinken je imao u vrijeme rata u našoj zemlji. Rat u BiH, kao početak karijere, značajno je utjecao na njegove stavove povodom mnogih pitanja.

 

Blinken je tijekom predsjedničke kampanje Joea Bidena, u februaru ove godine posjetio i bosanskohercegovačku-američku zajednicu te izrazio ogromnu zahvalnost zbog podrške kandidatu Demokrata u utrci za predsjednika SAD-a

 

Kako navodi New York Times, Biden od Blinkena prije svega očekuje da popravi određene odnose kada je u pitanju američka vanjska politika, a koji su za vrijeme Donalda Trumpa značajno narušeni.

 

Blinken ima 58 godina i obavljao je dužnost zamjenika državnog sekretara za vrijeme predsjedničkog mandata Baracka Obame.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!