Šta se dešava u BH Telecomu

Umjesto Uprave, odgovaraju radnici: Nije tačno da prolazimo golgotu, ti navodni štrajkači 'stimulisani' su dnevnicom od 100 KM!

Biznis Klub22.11.20, 18:36h

Umjesto Uprave, odgovaraju radnici: Nije tačno da prolazimo golgotu, ti navodni štrajkači 'stimulisani' su dnevnicom od 100 KM!
Umjesto odgovora Uprave BH Telecoma, na našu adresu stiglo je pismo, kako za sebe tvrdi, jednog od uposlenika koji iznosi drugu stranu priče i tvrdi da iza navoda koje iznosi predsjednik Sindikata Fikret Alić ne stoji štrajkački odbor

 

 

Nakon saopštenja koje je prošle sedmice medijima uputio Štrajkački odbor sindikata BH Telecoma i vapaja, kako se u njemu navodi, 450 radnika ove kompanije zbog navodnog uništavanja iste, na adresu DEPO Portala stiglo je pismo jednog od uposlenika koji ne pripada štrajkačima. 


Almir B. (kako je pismo potpisano) tvrdi da je "član sindikata koji nije u štrajku, kao što nije ni drugih 2.500 članova", te da su u prethodnom saopštenju "navedene neke neistine".


Ovom prilikom napominjemo da se DEPO Portal prije tri dana obratio i Upravi BH Telecoma i Vladi Federacije BiH s molbom za pojašnjenje optužbi koje na njihov račun iznosi dio uposlenika ovog telekom operatera. Do danas ne samo da nismo dobili odgovore na postavljena pitanja, već ni bilo kakvu povratnu informaciju ili naznaku da li i kada bismo iste mogli dobiti.
  

Umjesto toga, na našu adresu stiglo je pismo, kako za sebe tvrdi, jednog od uposlenika koji iznosi drugu stranu priče i tvrdi da iza navoda koje iznosi predsjednik Sindikata Fikret Alić ne stoji štrajkački odbor.     


Stoga Almir B. u svom pismu pojašnjava:


- U tekstu koji ste prenijeli je navedeno da je u štrajku 450 radnika, što nije istina. Broj radnika koji su u štrajku nije veći od 250 i to se lako da provjeriti upitom prema BH Telecomu. Ono što nije navedeno u tekstu (ne vašom krivicom) je to da su ti isti štrajkači „stimulisani“ od Fikreta Alića sa dnevnicom od 100,00 KM, što morate priznati da je za naše uslove dnevnica koju nema većina građana u BiH, a nemaju je ni većina radnika koji su u štrajku. I to je jedan od razloga što je većina njih u štrajku. To je prava istina o "golgoti" kroz koju prolaze strajkači u BH Telecomu, a ne ono sto je navedeno u pismu bez pečata i potpisa. 


Još jedna bitna stvar, koja se sama nameće logikom, je što Fikret Alić traži kolektivni ugovor na godinu dana, a priča priču o privatizaciji BH Telecoma. Ugovor od godinu dana ne može nikoga zaštiti jer će svaki eventualni kupac sačekati njegovo isticanje i sprovoditi ono sto hoće. 


Također, naslov teksta na vašem portalu ne odgovara razlozima štrajka i borbi za zaštitu radničkih prava. Pričati i pisati o nepotizmu a biti na čelu sindikata četiri godine i za taj period ne uraditi ništa po tom pitanju, krajnje je licemjerno. Ali mi smo to navikli od Fikreta Alića, čija priča je uvijek zasnovana na lažima. Zato i nema veću podršku od 250 radnika, što je, ako se uzme u obzir cca 3300 radnika BHT, u potpunosti zanemarljiv broj - navodi se u pismu Almira B.


Uz svoje tvrdnje on je priložio i Odluku o tzv „pomoći“ radnicima koji su štrajku, a koju je, kako kaže, dobio od svog sindikalnog predstavnika uz poziv za štrajk.

 

telecom-dnevnica-strajk

 

Nakon svega, nadamo se da će ipak reagovati i Uprava BH Telecoma i Vlada FBiH (kao većinski vlasnik) te za javnost pojasniti posljednja rovita dešavanja u nekada najjačem bh. telekom operateru.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još