NEKADA GIGANT, A SADA...

Šta se dešava u BH Telecomu: 'Naš vapaj niko ne čuje! Prijete nam, kolege se pretvaraju u zvijeri... Prodaće nas u bescijenje!'

Biznis Klub20.11.20, 11:04h

Šta se dešava u BH Telecomu: 'Naš vapaj niko ne čuje! Prijete nam, kolege se pretvaraju u zvijeri... Prodaće nas u bescijenje!'
Trenutno se u štrajku nalazi oko 450 radnika i to onih koji rade najteže poslove u BH Telecomu, a imaju najniže plaće za koje sada moraju strahovati zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora - navodi se u saopštenju Sindikata ove kompanije

 

 


U BH Telecomu već desetak dana traje štrajk dijela radnika, iza kojeg stoji i sindikat ove kompanije. Tim povodom, štrajkački odbor sindikata uputio je novo saopštenje za javnost u kome se pojašnjavaju razlozi nezadovoljstva, ali i strahovanja radnika zbog sudbine nekada najjačeg telekom operatera u BiH. 


Tvrde, između ostalog, da je na djelu "još jedna pljačkaška privatizacija, u kojoj bi se imovina građana prodala u bescijenje, a namirili se razni tajkuni na račun društva i građana". 


Njihovo saopštenje prenosimo u nastavku:
    

Poštovani prijatelji, sugrađani, poznanici, kolege i radnici, 


Želimo vas ovim putem upoznati sa problemima s kojim se susreću radnici BH Telecoma. U nekada najboljoj kompaniji, njena uprava kao i Vlada FBiH koja je imenuje, već duži vremenski period radi na uništavanju i rušenju našeg zajedničkog dobra. To najbolje oslikavaju rezultati poslovanja koji su iz godine u godinu sve gori, a stanje unutar kompanije je i gore od onog što svi vidimo. Dugogodišnje stranačko zapošljavanje, potpomognuto nepotizmom, dovelo je radnike i kompaniju do samog dna.


Sindikat BH Telecoma već duže vremena dolazi do saznanja kako je razlog ovakvog maćehinskog odnosa prema BH Telecomu pokušaj još jedne pljačkaške privatizacije, u kojoj bi se imovina građana prodala u bescijenje, a namirili se razni tajkuni na račun društva i građana.


Prethodnih skoro šest mjeseci, Sindikat BH Telecoma vodi borbu sa Vladom FBiH i Upravom BH Telecoma kako bi za radnike kompanije izdejstvovali i zaključili granski kolektivni ugovor. Nakon niza prevara i podvala, došli smo u poziciju da nam je organizovanje štrajka u kompaniji jedini način nastavka borbe za granski kolektivni ugovor.


Od dana najave pokretanja aktivnosti za organizovanje štrajka u BH Telecomu, radnici koji su se opredijelili da iskažu lojalnost sindikatu i da se odazovu pozivu na štrajk, izloženi su neviđenim torturama. Verbalne prijetnje i pritisci su postali svakodnevni, a dolazili su od strane najvišeg rukovodećeg kadra u firmi, pa sve do odmetnutih sindikalnih ,,lidera”, koji su bili desna ruka u plasiranju laži i prevara prema radnicima. Pod ovakvim pritiscima stranačkih poslušnika i sindikalnih izdajnika povezanih sa Zlatkom Hurtićem (vanjskim savjetnikom premijera), veliki broj naših kolega je vođen strahom, podlegao pritisku i odustao od zakonom legitimnog načina borbe za zaštitu prava radnika, a da štrajk nije ni započeo.


Nakon početka štrajka u ponedjeljak, 09.11.2020. godine, na sve radnike je izvršen dodatni pritisak sa svim elementima diskriminacije i mobinga. Svakodnevna diskriminacija koja je dosezala neslućene razmjere bila je šokantna. Radnicima se prijetilo svim i svačim. Od toga da će im zbog ućešća u štrajku biti smanjena plata, pa do toga da će biti disciplinski i krivično procesuirani. Nekim od radnika je bilo zabranjeno da borave na svojim radnim mjestima, a neki su natjerani da borave u tijesnim kancelarijama koje više liče na zatvorske ćelije, nego li na mjesto rada. 


Sindikat je za ovakvo postupanje podnio tužbu protiv BH Telecoma u cilju zaustavljanja prvorazredne torture koja se provodi prema radnicima od strane dojučerašnjih kolega (djela rukovodilaca), a sve po nalogu upavljačkih struktura u firmi. Prema saznanjima sindikata, tretman radnih kolega koji su u štrajku najviše podsjeća na metode isljeđivanja, svojstvene najokrutnijim totalitarnim režimima prošlog vijeka. Ljubav prema rukovodnim stolicama, i slijepa poslušnost nadležnim vlastima, pretvorila je u zvjeri dojučerašnje kolege, koji beskompromisno udaraju na sve one koji se usude prijaviti za štrajk i podići svoj glas u zaštiti radničkih prava.


Najavu otpočinjanja štrajka su ispratili i prenijeli mnogi portali, ali početak štrajka i sve nakon toga bilo je prekriveno dirigovanom medijskom blokadom. Očito su Vlada FBiH i BH Telecom, narodnim novcem poodavno učutkali glas “nezavisnih medija”, a javnosti i građanima serviraju samo strogo kontrolirane informacije.


Trenutno se u štrajku nalazi oko 450 radnika i to onih koji rade najteže poslove u BH Telecomu, a imaju najniže plaće za koje sada moraju strahovati zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora. Mnogi od nas pripadaju boračkoj populaciji, među kojima je značajan broj ratnih vojnih invalida, supruga i djece poginulih boraca.


Molimo vas, da naš apel za pomoć shvatite ozbiljno, da ga prenesete svojim prijateljima i da putem društvenih mreža ili na drugi način javnost bude upoznata sa golgotom koju prolaze radnici BH Telecoma. Molimo vas da to uradite prije nego stanje eskalira i dođe do težih neželjenih posljedica. Ni mi više nismo sigurni gdje je prag tolerancije koji će neko preći, a onda…


Štrajkački odbor sindikata BH Telecoma

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 178

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još