Ministrica vanjskih poslova naglasila

Turković: Biden u najtežim vremenima za BiH bio na strani istine i pravde

Front08.11.20, 15:56h

Turković: Biden u najtežim vremenima za BiH bio na strani istine i pravde
Kaže kako je pitanje odnosa gospodina Bidena prema muslimanima u SAD-u i u svijetu, a imajući u vidu različite odnose među zemljama u svijetu, vrlo kompleksno

 

Sjedinjene Američke Države su u proteklim decenijama bez sumnje bile i ostale uz Bosnu i Hercegovinu, kao jedan od najvažnijih prijatelja naše zemlje. Svaka administracija je, od okončanja agresije snažno podupirala obnovu naše zemlje, izgradnju institucija i bila vjetar u leđa našem napretku ka Evropskoj uniji i NATO-u. Sada, pobjedom gospodina Joe Bidena, na čelu najmoćnije zemlje na svijetu imamo čovjeka, prije svega prijatelja, koji je u najtežim vremenima u historiji naše zemlje bio na strani istine i pravde, rekla je Feni ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

 

- Kao senator, devedesetih godina se snažno zalagao za Bosnu i Hercegovinu, a krivce za zlo nazvao pravim imenom – ratnim zločincima. Svih ovih godina, a što mogu da posvjedočim i iz ličnih kontakata, bio je i ostao prijatelj naše domovine, uvijek se zalažući za bolji život svih naših građana i napredak multietničke BiH - kaže ministrica Turković u povodu izborne pobjede Bidena za američkog predsjednika. 

 

Naglašava kako je izuzetno važno što je Biden dio svog izbornog programa posvetio Bosni i Hercegovini, te najavio snažniji angažman SAD-a u našoj zemlji.

 

-Iskreno se nadam da ćemo na pravi način iskoristiti ovakvu opredijeljenost novog američkog predsjednika, kako bi naša zemlja brže napredovala ka EU i NATO-u. Naravno, ne trebamo misliti da će gospodin Biden rješavati naše probleme, obzirom da u SAD-u, ali i u svijetu, postoje prioriteti kojima će nova administracija posvetiti svoju pažnju. Naša je obaveza da više radimo, da rješavamo probleme naših građana i naše zemlje, te da na najbolji način iskoristimo naklonost novog američkog predsjednika kako bi ispunjavali obaveze iz naših strateških opredjeljenja - ističe ministrica Turković.

 

Kaže kako je pitanje odnosa gospodina Bidena prema muslimanima u SAD-u i u svijetu, a imajući u vidu različite odnose među zemljama u svijetu, vrlo kompleksno.

 

-Prema izlaznim anketama u SAD-u za gospodina Bidena glasalo je 69 posto američkih muslimana. To vjerovatno govori o povjerenju koje američki muslimani imaju prema Bidenu, koji je tokom izbora u SAD-u, jednoj muslimanki obećao da će se, kada postane predsjednik, s islamom postupati kao što bi trebalo biti sa svakom drugom glavnom konfesionalnom vjerom- kaže ministrica Turković komentirajući otvorena međureligijska i politička  pitanja unutar i izvan SAD-a.

 

Ministrica Turković je svojevremeno bila ambasadorica BiH u SAD-u.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!