Bivši predsjednik Kosova optužen za ratne zločine

Hashim Thaci u ponedjeljak izlazi pred sud u Haag

Hronika06.11.20, 19:58h

Hashim Thaci u ponedjeljak izlazi pred sud u Haag
Optužnica protiv Thacija potvrđena je 26. oktobraa, a on je nakon predaje u četvrtak prebačen u Haag i smješten u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Haagu

 

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedjeljak, saopćeno je iz Specijaliziranih vijeća Kosova.

 

"Devetog novembra u 15 sati održat će se prvo pristupanje sudu Hashima Thacija u sudnici Specijaliziranih vijeća Kosova u Haagu", navodi se u saopćenju.

 

To je, kako prenosi Tanjug, prvo pristupanje sudu Thacija u predmetu sprecijaliziranih tužitelja protiv njega, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija.

 

Optužnica protiv Thacija potvrđena je 26. oktobra, a on je nakon predaje u četvrtak prebačen u Haag i smješten u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Haagu.

 

U optužnici se Thaci tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

 

Kako se navodi, prvo pristupanje sudu Hashima Thacija održat će se na javnoj sjednici.

 

U optužnici koju je podiglo Specijalizirano tužiteljstvo  Kosova, sa sjedištem u Haagu, Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi terete se da su izvršili zločine protiv čovječnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad cijelim Kosovom, različitim sredstvima.

 

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, kako su naveli, udružene zločinačke organizacije, od marta 1998. do septembra 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubistva, kidnapovanja.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!