Peti mjesec zaredom

Cijene hrane na globalnom nivou kontinuirano rasle i u oktobru: Ovo su glavni razlozi

Biznis Klub05.11.20, 13:35h

Cijene hrane na globalnom nivou kontinuirano rasle i u oktobru: Ovo su glavni razlozi
Na val rasta cijena je uglavnom uticala cijena pšenice usred smanjenja izvoznih mogućnosti, loših uslova rasta u Argentini i nastavka sušnog perioda koje je uticalo na sjetvu ozime pšenice u Evropi, Sjevernoj Americi i području Crnog mora

 

Cijene hrane na globalnom nastavile su da rastu peti mjesec zaredom u oktobru, a tu su uključene žitarice, šećer, mliječni proizvodi i biljna ulja, navodi se u novom izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

 

FAO indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda sa kojima se najviše trguje, u prosjeku je iznosio 100,9 poena u oktobru 2020., što je 3,1 posto više u odnosu na septembar i 6,0 posto iznad njegove vrijednosti u oktobru 2019.

 

FAO indeks cijena žitarica popeo se za 7,2 posto u odnosu na prethodni mjesec i 16,5 posto je iznad svoje vrijednosti u oktobru 2019.

 

Na val rasta cijena je uglavnom uticala cijena pšenice usred smanjenja izvoznih mogućnosti, loših uslova rasta u Argentini i nastavka sušnog perioda koje je uticalo na sjetvu ozime pšenice u Evropi, Sjevernoj Americi i području Crnog mora. Cijene kukuruza, stočnog ječma i sirka također su nastavile rasti u oktobru, dok je cijena riže imala silazni trend.

 

FAO indeks cijena biljnog ulja zabilježio je rast od 1,8 posto tokom mjeseca, postigavši ​​devetomjesečni maksimum, predvođen većim cijenama palme i sojinog ulja. Suprotno tome, cijene uljane repice umjereno su padale uslijed povećane nesigurnosti u pogledu potražnje u Europskoj uniji (EU) nakon nedavnog pogoršanja situacije s COVID-19 u cijeloj regiji.

 

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 2,2 posto u odnosu na septembar, a najviše je porastla cijena sira, a slijede ga obrano mlijeko u prahu, punomasno mlijeko u prahu i maslac. Povećanje cijena u oktobru odražavalo je pooštravanje tržišta za kratkoročne isporuke, potkrepljeno snažnom uvoznom potražnjom sa azijskih i bliskoistočnih tržišta.

 

FAO indeks cijena šećera porastao je za 7,6 posto od septembra - što je u velikoj mjeri rezultat potencijalno umanjene proizvodnje šećera u Brazilu i Indiji, koje su i dvije najveće države proizvođači šećera na svijetu.

 

FAO indeks cijena mesa, u kontrastu, pao je 0,5 posto u odnosu na septembar, što je deveti mjesečni pad od januara, podstaknut padom cijena svinjskog mesa, što je došlo kao posljedica kontinuiranih uvoznih ograničenja koja je Kina nametnula Njemačkoj. Cijene mesa govedne i živine također su pale, dok su cijene ovčjeg mesa rasle zbog stabilne unutrašnje potražnje i niskih izvoznih zaliha.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!