VIDEO/ DR. BADNJEVIĆ OTVORENO U CD-U

Da uključimo respiratore na bolesnike, pluća bi mogla puknuti! Greška je u softveru ili ventilima... Vratiti se ne mogu!

Mediji31.10.20, 08:49h

Da uključimo respiratore na bolesnike, pluća bi mogla puknuti! Greška je u softveru ili ventilima... Vratiti se ne mogu!
Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati - tvrdi dr. Almir badnjević

 

 

Doktor Almir Badnjević, jedan od samo dvojice Evropljana u svjetskim zdravstvenim komorama i jedan od samo deset stručnjaka u svijetu za standardizaciju, klinički inžinjering, zdravstvenu tehnologiju - kako ga je predstavio u sinoćnjem izdanju Centralnog dnevnika Senad Hadžifejzović.


- Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati! Kada postavite volumen, naprimjer 600 vol, a kisik na 48%, respirator radi. Kada povećate koncentraciju kisika na 100%, što pacijentima često treba, volumen se sam poveća, pri tom volumenu mogu puknuti pluća… - rekao je, između ostalog, dr. Badnjević komentarišući situaciju sa (ne)isoravnim respiratorima u BiH.


- Iz moje prakse znam da se respiratori ne mogu vratiti, ali ja bih vratio novi frižider koji sam kupio, a u kojem ne radi ventilator! Iz prakse znam da nema teorije da se ovih 100 respiratora može vratiti, a zauzvrat tražiti 10-20 drugih, pravih! Kada je BiH kupovala uređaje, znala je šta kupuje! Firma Dre-Medical uopće nije ovlašteni serviser, po pravilu, oni nisu smjeli ni da otvore te kutije, Civilna zaštita je vlasnik tih respiratora i oni su im dozvolili da otvore te kutije! - pojasnio je Badnjević.


Ustvrdio je i da državna agencija za lijekove ove respiratore uopće nije upisala u registar uređaja, nema ih u sistemu i, kako je naveo, takvi respiratori ne smiju da se nalaze u zdravstvenim ustanovama! 


- Sistemska greška u respiratorima je negdje u softveru, kompjuteru, ili u ventilima. Radim u 12 zemalja u Evropi, ali u BiH me niko ne zove! Idem na svjetski skup, dobio sam privilegiju da pozovem nekoga iz svijeta da govori. Mogao sam pozvati bilo koga iz svijeta, pozvao sam ministricu civilnih poslova države BiH, čekam odgovor… - poručio je dr. Badnjević u Centralnom dnevniku.


A o čemu je sve govorio pogledajte u video prilogu Face TV.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još