FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE REAGUJE

Rok je istekao: Šta znači naredba o osiguranju 30 posto bolničkih kapaciteta i da li inspekcija ulazi u KCUS?!

Hronika30.10.20, 14:34h

Rok je istekao: Šta znači naredba o osiguranju 30 posto bolničkih kapaciteta i da li inspekcija ulazi u KCUS?!
U uslovima proglašene epidemije u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove postupa po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH

 

 

 

Povodom mnogobrojnih upita medija vezanih za zaključke Vlade Kantona Sarajevo od 29.10.2020. godine, kojim je, između ostalog, Vlada KS pozvala Federalnu upravu za inspekcijske poslove da federalni zdravstveni inspektor, odmah, uz prisustvo dva predstavnika Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, obavi inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, radi provjere stavljanja u funkciju 30 posto bolničkih kapaciteta, obavještavamo javnost o sljedećem:


U uslovima proglašene epidemije u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove postupa po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH.


Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je novom Naredbom od 26.10.2020. godine naložio svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama u Federaciji BiH da osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od COVID-19. Rok za uspostavu navedenih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja naredbe, a za njeno provođenje odgovorni su direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.


Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera, na osnovu koje će se donijeti odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH.


Shodno tome, Federalna uprava za inspekcijske poslove će, kao što to čini od početka  proglašenja pandemije COVID-19, poduzimati sve zakonom propisane mjere, kontrolisati provođenje i poštivanje naredbi i mjera Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te postupati u najboljem interesu zaštite zdravlja i života stanovništva u FBiH - navodi se u saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još