Anis Krivić nakon hitne sjednice Vlade KS

Pozvana inspekcija u KCUS i Opću bolnicu... U službi i privatne zdravstvene ustanove ako se stanje pogorša

Front29.10.20, 19:17h

Pozvana inspekcija u KCUS i Opću bolnicu... U službi i privatne zdravstvene ustanove ako se stanje pogorša
ZZO je zadužen da u roku od 24 sata donese posebne preporuke i mjere za postupanje sa zdravstvenim radnicima koji imaju sumnju na Covid-19 i u slučaju bliskog kontakta

 

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, posvećenoj epidemiološkoj situaciji donijeto je nekoliko zaključaka kojima se nastoji osigurati dovoljan broj zdravstvenog kadra kako bi se odgovorilo povećanom broju zaraženih osoba novim koronavirusom Covid-19.

 

Kako je nakon sjednice pojasnio vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić, naloženo je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da uradi inspekciju u Općoj bolnici "Prim dr. Abdulah Nakaš" kako bi se utvrdilo da li je 30 posto njihovih kapaciteta stavljeno u službu zbrinjavanja Covid pacijenata.

 

Također, pozvana je i Federalna uprava za inspekcijske poslove da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu provjeri da li je 30 posto njihovih kapaciteta stavljeno u službu Covid pacijenata, a to u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS Vlada je naložila da sa certificiranim laboratorijama ugovori testiranje na Covid-19 prikupljenih uzoraka i dostavljanje rezultata testiranja u roku od 24 sata.

 

- Svim javnim zdravstvenim ustanovama u KS, osim ustanova bolničkog nivoa, da za 24 sata Ministarstvu zdravstva KS dostave spisak uposlenih doktora specijalista u ustanovama kako bi se angažirali u ustanovama bolničkog liječenja u slučaju opravdane potrebe - dodao je Krivić.

 

Za realizaciju tog zaključka zaduženi su rukovodioci javnih zdravstvenih ustanova u KS s ciljem osiguranja mobilizacije i preraspodjele deficitarnog kadra iz javnih zdravstvenih ustanova, a ZZO-u je naloženo da osigura potrebna finansijska sredstva s ciljem bolničkog liječenja Covid sumnjivih  slučajeva.

 

Krivić je napomenuo i da je zadužena Javna ustanova Služba za zapošljavanje KS da u roku od 24 sata Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS i Vladi dostavi pregled raspoloživog medicinskog kadra po struci i nivou stručne spreme.

 

Također, Služba bi trebala u saradnji s nadležnim komorama zdravstvenih radnika javnim pozivom se obratiti svim penzionisanim zdravstvenim radnicima visoke stručne spreme kako bi se evidentirali i po potrebi angažirali za potrebe liječenja Covid pacijenata.

 

ZZO je zadužen da u roku od 24 sata donese posebne preporuke i mjere za postupanje sa zdravstvenim radnicima koji imaju sumnju na Covid-19 i u slučaju bliskog kontakta.

 

- U slučaju značajnog pogoršanja epidemiološke situacije namjera je angažirati i bolničke kapacitete privatnih zdravstvenih ustanova u KS. Vlada će u saradnji s domaćim nadležnim i međunarodnim institucijama osigurati neophodne liste takvih ustanova - pojasnio je.

 

Vlada KS će na prijedlog Kriznog štaba osigurati dodatnu opremu uključujući i opremu za lični zaštitu i dezinfekciju javnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevu.

 

Kantonalna uprava civilne zaštite zadužena je da za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevu u kojima se pojavi žarište infekcije angažira raspoložive kapacitete za potrebe dezinfekcije u tim ustanovama.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još