Uhapšen u Turskoj

Osumnjičeni za terorizam Jahja Vuković izručen pravosuđu BiH

Hronika23.10.20, 08:46h

Osumnjičeni za terorizam Jahja Vuković izručen pravosuđu BiH
Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura tzv. "ISIL-a", nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode

 

Zajedničkim naporima Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, izvršeno je lociranje, identificiranje, uhićenje i transport osumnjičenog Jahje Vukovića s područja Turske u Bosnu i Hercegovinu. 

 

Izručenje osumnjičenog realizirano je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i bit će predat postupajućem tužitelju, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Osumnjičeni Jahja Vuković, rođen 1999. godine u Bihaću, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužiteljstvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama tzv. "ISIL-a" koji je od Vijeća sigurnosti proglašen terorističkom organizacijom. 

 

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji "Al Nusra Front", gdje je zajedno s drugim državljanima BiH, u okviru jedinice "Hattab", sudjelovao u terorističkim aktivnostima ove skupine, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti. 

 

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura tzv. "ISIL-a", nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode. 

 

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela-organiziranje terorističke skupine te će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima. 

 

Tužiteljstvo BiH i Odsjek za terorizam operaciju su realizirali s partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inozemstva u okviru antiterorističkih aktivnosti. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!