Novi udarac

Nakon SAD, Huawei izbačen i iz srca Evropske unije: Sporazum raskinut, kineski gigant gubi povjerenje...

Biznis Klub11.10.20, 19:01h

Nakon SAD, Huawei izbačen i iz srca Evropske unije: Sporazum raskinut, kineski gigant gubi povjerenje...
Huawei, najveći svjetski snabdjevač telekomunikacionom opremom, kategorično odbacuje američke optužbe i negoduje zbog poziva na odbijanje njihovih 5G ugovora

 


 

Kompanije Orange i Proximus odabrale su Nokiju da pomogne u izgradnji 5G mreža u Belgiji nakon što su odustali od Huaweija usljed američkog pritiska da kinesku firmu isključe iz isporuke ključne telekomunikacione opreme.
Oni su među prvim komercijalnim operatorima u Evropi koji su Huawei izbacili iz mreža nove generacije i njihovi potezi su uslijedili nakon višemjesečnog diplomatskog pritiska Vašingtona, koji tvrdi da bi Peking mogao koristiti opremu Huaweija za špijuniranje, piše Reuters.


U belgijskoj prijestonici Brisel nalaze se sjedište NATO-a, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, zbog čega je to pitanje zadaje posebnu brigu američkim obavještajnim agencijama, navodi Reuters.


– Belgija se sto posto oslanja na kineske prodavce za svoje radio mreže, i ljudi koji rade u NATO-u i EU telefoniraju putem tih mreža – kaže Džon Strand, nezavisni danski savjetnik za telekomunikacije.


– Operatori šalju signal da je veoma važno imati pristup sigurnim mrežama – dodao je, prenosi Bankar.me.


SAD su pozdravile ulogu Orangea i Proximusa, koji imaju sporazum o dijeljenju mreže.


– Ovo je najnoviji primjer okončanja sporazuma sa Huewijem i dodatna potvrda ovog zamaha širom svijeta ka pouzdanim prodavcima – rekao je Kit Kreč, američki podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu u Stejt departmentu.


Huawei, najveći svjetski snabdjevač telekomunikacionom opremom, kategorično odbacuje američke optužbe i negoduje zbog poziva na odbijanje njihovih 5G ugovora.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još