Stigao sin Helmuta Lutza

Počeli pregovori o premještanju umjetničke instalacije 'Zvjezdani put' iz parka Hastahane

Hronika06.10.20, 13:09h

Počeli pregovori o premještanju umjetničke instalacije 'Zvjezdani put' iz parka Hastahane
Nakon sastanka u Općini Centar, sudionici su obišli lokalitet na kojem je instalacija smještena, kao i neke od potencijalnih lokacija za njeno privremeno izmještanje

 

U ponedjeljak, 6. oktobra 2020. godine sin Helmuta Lutza, autora instalacije „Zvjezdani put“ Clemens Lutz boravio je u službenoj posjeti Općini Centar gdje je sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, njegovim saradnicima i članovima tima za izmještanje umjetničke instalacije razgovarao o aktivnostima koje je potrebno provesti kako bi se pomenuta instalacija privremeno izmjestila iz parka prof.dr. Nijaz Duraković na drugu lokaciju do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom Gradski centar Marijin-Dvor, saopšteno je iz Općine Centar.

 

Načelnik Ajnadžić je zaželio dobrodošlicu gostu iz Njemačke, te ga upoznao sa aktivnostima koje je provela lokalna zajednica u vezi sa izmještanjem instalacije.

 

-Drago mi je da imamo priliku razgovarati o onome što je nama esencijalno važno. Kao odgovorna administracija želimo pažljivo pristupiti ovom poslu uz asistenciju stručnjaka kako bismo zbog građevinskih radova na lokalitetu gdje se instalacija nalazi privremeno premjestili instalaciju na neku drugu lokaciju, a o izboru lokacije želim da odluku donesemo zajedno. Za potrebe izmještanja instalacije formirali smo tim u čijem sastavu se pored predstavnika Općine i Clemensa Lutza, nalaze i predstavnici Ambasade Savezne Republike Njemačke, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Gradske uprave Grada Sarajeva te Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskoh naslijeđa Sarajeva. Ovu priliku svakako želimo iskoristiti i kako bi popravili oštećenja na instalaciji, a spremni smo obezbijediti novčana sredstva za tu namjenu, istakao je Ajnadžić te Lutzu uručio Odluku o formiranju tima za izmještanje umjetničke instalacije „Zvjezdani put“ iz parka prof.dr. Nijaz Duraković.

 

Lutz se zahvalio na dobrodošlici načelniku Ajnadžiću i saradnicima te naglasio da uvijek rado dođe u Sarajevo.

 

-Umjetnička instalacija „Zvjezdani put“ kao što je poznato obišla je cijelu Evropu, te Jeruzalem i Istanbul. Zaista sam sretan što sam od djetinjstva mogao da pratim instalacije svog oca i na taj način posjetim sve te divne gradove. Ovo je već jedanaesti put da dolazim u Sarajevo. Radujem se da ćemo zajedno raditi na privremenom izmještanju instalacije, a koristim priliku da kažem da sam ovu instalaciju oko dvadeset puta razmontirao i opet montirao na drugu lokaciju, a sa timom koji je formiran siguran sam da će to biti veoma uspješno. Znam da bi moj otac bio najsretniji da je lično mogao doći u Sarajevu, ali zbog godina i zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti. Sretan je da smo na ovaj način uspjeli riješiti problem, i da će se nakon privođenja zemljišta krajnjoj namjeni instalacija ponovno vratiti na Hastahanu koja je za nas jako simbolična, kazao je Lutz.

 

Nakon sastanka u Općini Centar, sudionici su obišli lokalitet na kojem je instalacija smještena, kao i neke od potencijalnih lokacija za njeno privremeno izmještanje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!