Nakon ukanjanja umjetničkog djela iz parka Hastahana

Načelnik Ajnadžić pisao Helmutu Lutzu, autoru instalacije Zvjezdani put: Nadam se da razumijete...

Front07.08.20, 13:27h

Načelnik Ajnadžić pisao Helmutu Lutzu, autoru instalacije Zvjezdani put: Nadam se da razumijete...
Namjera Općine Centar Sarajevo je da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradimo veću zelenu površinu od sadašnje, te da Vaše umjetničko djelo vratimo na isto mjesto

 

U srijedu ujutro u parku Hastahana iznenada je počelo uklanjanje popularne skulpture 'Zvjezdani put' njemačkog skulptora Helmuta Lutza koju je glavni bh. grad dobio 2005. godine.

 

Ogorčeni građani koji su već duže vrijeme nezadovoljni planovima Općine centar da se na ovoj lokaciji, umjesto dosadašnjeg parka, izgrade nova poslovna zgrada i podzemna garaža, pisali su uglednom umjetniku i obavijestili ga o ovakvom postupanju s njegovim umjetničkim djelom.

 

Tim povodom oglasio se i načelnik Nedžad Ajnadžić, te je uputio otvoreno pismo autoru instalacije Zvjezdani put, Helmutu Lutzu.

 

"Važećim Regulacionim planom za ovaj lokalitet predviđena je izgradnja višeetažne podzemne garaže, umjetničkog paviljona, prostorija mjesne zajednice i drugih društvenih sadržaja, te izgradnja novog parka.

 

S obzirom da predstoje poslovi istraživanja tla sa većim brojem bušotina na ovom cijelom prostoru, uključujući i onaj na kojem je smještena Vaša instalacija, te drugi poslovi na pripremi zemljišta za buduću izgradnju, nepohodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo Vaše djelo sa sadašnjeg lokaliteta, te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca.

 

Namjera Općine Centar Sarajevo je da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradimo veću zelenu površinu od sadašnje, te da Vaše umjetničko djelo vratimo na isto mjesto. U tom smislu želim Vam se još jednom zahvaliti što ste, nakon prezentacije u Rimu, Ateni, Jeruzalemu i Istanbulu kao izložbenom gradu odakle je skulptura 2005. prenesena u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine darovali izuzetno vrijednu instalaciju. Posebno što Vas je na to inspirisala višestoljetna multikulturalnost Sarajeva koja je potvrđena i u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i četverogodišnje opsade našeg glavnog grada.

 

Ovim putem Vas molimo i da predložite osobu koja bi u Vaše ime pratila proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju, kao i njene trajne zaštite i povratka na sadašnje mjesto nakon izgradnje navedenih sadržaja u parku prof. dr. Nijaz Duraković.

 

Nadam se da u cjelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i Vašu instalaciju.

 

Pozivam Vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela Zvjezdanog puta na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva", navodi se u otvorenom pismu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još