razgovori pod sekvojom

Nakon Ovčine i Zvizdića, gost u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine Faruk Šehić

Kultura22.09.20, 14:28h

Nakon Ovčine i Zvizdića, gost u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine Faruk Šehić
Program Razgovori pod sekvojom: pisci u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine organizuju Zemaljski muzej BiH i Obala Art Centar

 

Od četvrtka, 10. septembra u 19 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu održavaju se Razgovori pod sekvojom: Pisci u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

 

Razgovori s bh. piscima održavaju se se svakog četvrtka u 19 sati u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH.


Prvi razgovor Mirsad Sijarić vodio je s Damirom Ovčinom (10.9.), zatim je slijedio razgovor sa Mustafom Zvizdićem (17.9.), a nakon toga 24. septembra razgovor će voditi s Farukom Šehićem. Razgovarat će o životnom prostoru, o kulturi, o umjetnosti, biciklizmu, o fudbalu, vrtoglavici, morama i pouzdanim izvorima, o praškom vosku pod pritiskom, o tome kako je Konan postao hodža. Cijena ulaznice je 3 KM, a broj mjesta je ograničen.


Program Razgovori pod sekvojom: pisci u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine organizuju Zemaljski muzej BiH i Obala Art Centar.


Biografija FARUK ŠEHIĆ 


Rođen 1970. u Bihaću, u SFRJ. Do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini studirao je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Bio je pripadnik Armije BiH, jedanput teško ranjen.
Objavio je sljedeće knjige: Pjesme u nastajanju (2000), Hit depo (2003), Pod pritiskom (2004), Transsarajevo (2006), Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina / Dodatne scene (2007, 2018), Knjiga o Uni (2011), Moje rijeke (2014) i Priče sa satnim mehanizmom (2018). Književni kritičari ga često nazivaju glasom 'pregažene generacije' pisaca rođenih sedamdesetih u Jugoslaviji, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili.


Za roman Knjiga o Uni je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013. Za knjigu pjesama Moje rijeke je dobio nagradu Risto Ratković za najbolju objavljenu knjigu pjesama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori za 2013./2014. i Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014. Dobitnik je i nagrade Premio Internazionale Camaiore 2019. za knjigu izabranih pjesama Ritorno alla natura / Povratak prirodi.


Knjige su mu prevođene na turski, slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, italijanski, španski, holandski, arapski, rumunski i francuski jezik. Radi kao novinar i kolumnista u uglednom sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.


Domaćin: Mirsad Sijarić

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!