Slučaj 'Aljoša'

Da li je na pomolu potpuni zaokret: Ko više gubi, a ko dobija? Gdje bi Čampara mogao nastaviti politički angažman?

Front14.09.20, 14:37h

Da li je na pomolu potpuni zaokret: Ko više gubi, a ko dobija? Gdje bi Čampara mogao nastaviti politički angažman?
Ima i onih koji smatraju da bi, u slučaju potpunog napuštanja SDA, Čampara trebao napraviti i potpuni politički zaokret

 

Ostavka Aljoše Čampare na poziciju u Predsjedništvu SDA i dalje je jedna od najaktuelnijih tema u BiH posljednjih dana.

 

Ova njegova odluka, kako piše Raport, iako je bila očekivana, duboko je uzdrmala stranku. Osim onih koji na neki način podržavaju Čamparin potez, niko iz SDA nije reagirao niti se stranka zvanično oglasila o ostavci vrlo moćnog i utjecajnog člana.

 

Zvanični stav stranke bit će poznat do kraja današnjeg dana, nakon što Izvršni odbor SDA Kantona Sarajevo završi zasjedanje. A do tada ostaju nagađanja šta slijedi -  Čamparino isključenje ili samostalno ispisivanje iz članstva?

 

Prema pisanju Raporta, a sudeći prema svemu onome što je Čampara do sada radio, vjerovatnije je da će čekati da se stranka riješi njega, a ne on nje. Upravo je na tome radio već mjesecima unazad.

 

Raport dalje navodi:

 

"Čampara je testirao i razvlačio živce vrhe stranke – ukazivanjem na katastrofalnu kadrovsku politiku Bakira Izetbegovića i uskog kruga poltrona oko njega, kritikom političkih promašaja i na kraju: insistirao na raspaljavanju afere “Asim”. Svim tim Čampara je faktički provocirao stranku da nešto učini ili da ga isključi, a istovremeno je preko leđa SDA gradio svoju popularnost u javnosti.

Takvim stavovima Čampara se uspio nametnuti kao pozitivac u odnosu na mračnu SDA. Mnogi će reći da je bilo još onih koji su izalazili iz SDA pa “propali”.

 

No, Čampara se u nekoliko stvari razlikuje. Od svih koji su izlazili iz SDA i razilazili se sa Bakirom Izetbegovićem u posljednjih nekoliko godina, Čampara je bio najdublje uvučen u habitus funkcioniranja stranke, mračne tajne i sve procese koji su se vodili.

 

Čampara je bio savjetnik Bakiru Izetbegoviću kao članu Predsjedništva, dugogodišnji član Predsjedništva SDA, čovjek koji je iz sjene upravljao kadrovskom politikom. Kao takav je razradio svoju mrežu unutar SDA. Od logističara do politički dobro pozicioniranih koji su spremni podržati ga u svemu što radi."

 

No, šta Čampara dobija i da li išta dobija izlaskom iz SDA?

 

Jedni vjeruju da Čampara, za razliku od mnogih (nezajažljivo ambicioznih) političara dobro zna svoje domete, pa vjerovatno neće praviti greške poput Senada Šepića koji se nakon što je "izašao iz SDA kandidirao za člana Predsjedništva BiH i stao na crtu Izetbegoviću",

 

Drugi navode da bi Čampara u slučaju izlaska vjerovatno napravio nezavisnu listu za Kanton Sarajevo i Federaciju BiH i tako se pozicionirao.

 

Neki ga već odavno svrstavaju u tabor Elmedina Konakovića... Međutim, ima i onih koji smatraju da bi, u slučaju potpunog napuštanja SDA, Čampara trebao napraviti i potpuni politički zaokret, pa predviđaju da bi mogao postati novi član SDP-a BIH, kao i dalje vodeće ljevičarske opcije u Bosni i Hercegovini 

 

Nije teško zaključiti da bi u tom slučaju korist mogla biti obostrana, pogotovo pred predstojeće izbore... A da li će tako i biti, ostaje da se vidi. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg/ad)Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još