Grade se bedemi u centru grada

Građani Goražda odlučni u svojoj borbi: 'NE' izgradnji zida na Drini!

Front12.09.20, 11:28h

Građani Goražda odlučni u svojoj borbi: 'NE' izgradnji zida na Drini!
Podsjećamo, paralelno sa početkom pandemije COVID 19 počela je izgradnja zidova u naselju Luka u sklopu projekta zaštite od poplava Drina BiH

 

Neformalna grupa građana „Spasimo Drinu“ će danas u 12h postaviti info pult ispred Centra za kulturu u Goraždu gdje će zainteresovani građani moći saznati više o borbi protiv izgradnje zida na Drini. 

 

Danas od 14 sati također možete pratiti putem Facebook stranice Spasimo Drinu otvoreni program u kojem će biti upriličen razgovor sa bivšim gradonačelnikom grada Goražda, prostornim planerom i građevinskim inžinjerom,  te će ova grupa zajedno sa stanovnicima naselja Luka istaći koji su ciljevi njihove borbe i zašto postoje osnovane sumnje da je načinjeno niz propusta i nepravilnosti prilikom izgradnje zida na obali Drine. 

 

Podsjećamo, paralelno sa početkom pandemije COVID 19  počela je izgradnja zidova u naselju Luka u sklopu projekta zaštite od poplava Drina BiH. Poplave koje su zadesile Goražde početkom decembra 2010. godine uslijed velikih padavina i nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE „Piva“ Mratinje, a koje su građanima ovog grada nanijele ukupnu štetu veću od 15 miliona maraka, bile su znak lokalnim vlastima da moraju poduzeti određene mjere kako se taj scenarij ne bi ponovio. Nakon nekoliko godina odlaganja i priprema, radovi na jednom dijelu su konačno započeli u aprilu 2019. Godine, a trenutno su radovi u završnoj fazi. Vrijednost investicije je oko 10 i po miliona maraka, a najvećim dijelom finansirana je kreditnim sredstvima Svjetske banke.


Građani Goražda žele na ovaj način poručiti vlastima da neće odustati od zahtjeva za uklanjanje betonskog bedema na obali ispod naselja Luka, te da neće dozvoliti ovakav netransparentan proces izgradnje obaloutvrde, tj. Izgradnje zida na rijeci Drini kroz sami centar grada Goražda bez saglasnosti građana. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!