Ipak nije 'zaživio'

Kadrovske rotacije: Šef sarajevskog SBB-a bio ministar zdravstva KS kraće od 24 sata

Front26.08.20, 12:04h

Kadrovske rotacije: Šef sarajevskog SBB-a bio ministar zdravstva KS kraće od 24 sata
Imenovanje Jeličića nije trajno rješenje, te će ipak biti neophodno imenovati novu osobu na tu poziciju, naročito uzimajući u obzir obim obaveza i odgovornosti ministra zdravstva za vrijeme pandemije koronavirusa

Aktuelni ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Draško Jeličić novi je privremeni vršioc funkcije ministra zdravstva.

 

Posljednja je to odluka premijera Marija Nenadića, nakon što je pozicija ministra zdravstva ostala upražnjena zbog ostavke Rusmira Mesihovića i odbijanja Saveza za bolju budućnost (SBB) da podrži kandidate Demokratske fronte, stranke kojoj je ta pozicija pripala.

 

- Ovakvu odluku premijer je donio zbog privremene spriječenosti ministra zdravstva, to jest bolovanja dužeg od 30 dana. Ministar Jeličić obavljat će funkciju ministra zdravstva KS do imenovanja novog ministra, odnosno do stavljanja van snage ove odluke iz bilo kojih drugih razloga – navodi se u saopćenju iz Vlade KS.

 

Ono što je zanimljivo jeste da je u utorak, nepuna 24 sata prije potpisivanja odluke o imenovanju Jelićića za v.d. ministra zdravstva, na tu poziciju imenovan aktuelni SBB-ov ministar obrazovanja, nauke i mladih Anis Krivić.

 

anis-krivic

 

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Sarajevo je, kako je to Faktor sinoć objavio, imenovan 25. augusta, da bi samo dan kasnije Nenadić izmijenio odluku, te na tu poziciju imenovao Jeličića iz Demokratske fronte.

 

Pozicija ministra zdravstva KS je, podsjetit ćemo, upražnjena nakon što je bivši ministar Rusmir Mesihović iz Demokratske fronte podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga. Prvobitni prijedlog Demokratske fronte za njegovog nasljednika bio je dr. Nijaz Štitkovac, ali su iz SBB-a odbili taj prijedlog dovodeći u pitanje njegove kompetencije.

 

Nakon toga je Demokratska fronta ponudila dr. Draženku Malićbegović, ali ponovo nisu dobili "zeleno svjetlo" SBB-a, što je predsjednik te stranke Fahrudin Radončić objasnio kao posljedicu izjava ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića o migrantskoj krizi, te "ružnih komentara" predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića na račun kadrova SBB-a.

 

Prema informacijama Faktora, imenovanje novog ministra zdravstva KS nije uvjetovano izjavama državnog ministra sigurnosti, Komšićevim komentarima, pa čak ni međustranačkim odnosima u vladajućoj koaliciji, već poslovnim interesima koji se odnose na javno-privatno partnerstvo sa Općom bolnicom, za koje je ključan potpis ministra zdravstva.

 

Imenovanje Jeličića nije trajno rješenje, te će ipak biti neophodno imenovati novu osobu na tu poziciju, naročito uzimajući u obzir obim obaveza i odgovornosti ministra zdravstva za vrijeme pandemije koronavirusa.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još