Novi način komunikacije

ZZO KS: Rezultati testiranja na COVID-19 i putem Viber aplikacije

Hronika18.08.20, 12:05h

ZZO KS: Rezultati testiranja na COVID-19 i putem Viber aplikacije
Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja

 

Kako bi olakšao rad zdravstvenim ustanovama i poboljšao uslugu osiguranicima, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ponudio je inovativno rješenje - dostavljanje rezultata testiranja na Covid-19 pacijentima putem Viber aplikacije, što je usluga koja je jedinstvena u regiji.

 

Osiguranici Zavoda su ponekad i danima nakon testiranja, čekali informaciju o rezultatima testiranja, a u periodu čekanja opravdano su opterećavali i timove porodične medicine stalnim pozivima. Stoga, navedeno rješenje je veoma jednostavno i praktično, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

 

Prilikom uzimanja uzorka za testiranje na Covid-19 u ambulanti JU Dom zdravlja KS pacijent navede broj mobitela na koji će se rezultat dostaviti. Nakon toga, počinje proces aktivacije navedene usluge za pacijente, a korisniku se dostavljaju podaci potrebni za registraciju i aktivaciju Viber računa.

 

Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja.

 

- Čim rezultati testa budu uneseni u naš jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize, te u slučaju pozitivnog rezultata testa i instrukcije Zavoda za javno zdravstvo KS. Procedura za aktiviranje usluge je krajnje jednostavna, a cjelokupan proces je potpuno automatizovan i predstavlja nadogradnju već ranije uspostavljene mobilne aplikacije za uzimanje uzoraka u Covid ambulantama – pojašnjavaju iz Zavoda.

 

Ova usluga u funkciji je od kraja prošle sedmice, a već je realizirano više stotina aktivacija i dostavljenih rezultata.

 

Aplikacija pored ostalog omogućava smanjenje velike opterećenosti timova porodične medicine koji su do sada pacijente lično obaviještavali o rezultatima.

 

Viber aplikacija pacijentima omogućava da u stvarnom vremenu saznaju rezultate testiranja, te tako značajno skrate stresni period iščekivanja rezultata, a u slučaju pozitivnog testa dobiju i važne informacije o daljem postupanju, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!