dostupni svim kandidatima na uvid

Mogao bi se desiti preokret: Hoće li se usmeni intervjui za posao u javnim ustanovama od sada snimati?

Hronika28.07.20, 15:58h

Mogao bi se desiti preokret: Hoće li se usmeni intervjui za posao u javnim ustanovama od sada snimati?
Kako nema dokaza o kvalitetu tog razgovora i nejasni su kriteriji bodovanja, mnogi kandidati sumnjaju da ti usmeni intervjui služe kao sredstvo protekcije za slabije kandidate koje treba primiti na neki posao na osnovu političkih ili rodbinskih veza

 

 


Selim Bešlagić, zastupnik Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona, podnio je inicijativu da usmeni intervjui prilikom konkursa za posao u institucijama čiji je osnivač Kanton budu snimani i dostupni učesnicima konkursa.


„Kad konkurišete za posao u javnim institucijama u TK, usmeni intervju često može biti odlučujući za prijem na radno mjesto. Naprimjer, neko može imati slabije ocjene na fakultetu, biti slabije ocijenjen na osnovu radnog iskustva od nekog drugog kandidata, ali da ima više bodova na osnovu razgovora i da bude primljen. Kako nema dokaza o kvalitetu tog razgovora i nejasni su kriteriji bodovanja, onda mnogi kandidati sumnjaju da ti usmeni intervjui služe kao sredstvo protekcije za slabije kandidate koje treba primiti na neki posao na osnovu političkih ili rodbinskih veza. Ako bismo uveli njihovo snimanje i učinili ih dostupnim, to bi nesumnjivo smanjilo mogućnost manupulacije brojem bodova na osnovu ovog konkursnog uslova“, obrazložio je Bešlagić svoju inicijativu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još