Od 9. do 13. septembra u Sarajevu

Na 8. Juventafestu predstave o važnim društvenim temama

Kultura24.07.20, 14:38h

Na 8. Juventafestu predstave o važnim društvenim temama
Uprkos pandemiji i krizi, organizatori ističu da je na njihovu adresu pristigao iznenađujući broj odličnih predstava iz Rusije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te je bio iznimno težak zadatak donijeti odluku o selekciji 8. Juventafesta

 

Snagom mladosti i izvanrednog talenta 8. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva - Juventafest, koji će biti održan od 9. do 13. septembra u Sarajevu, suprotstavit će se utjecaju pandemije Covid-19, ne samo na kulturu nego na sve nas jednako - saopćeno je iz Juventafesta.

 

Iz godine u godinu na ovaj festival, kako se navodi, pristižu prijave kvalitetnih predstava u kojima mladi iznova, vrlo precizno i jasno, imenuju sve probleme današnjeg društva, a tako je i ove godine.

 

Uprkos pandemiji i krizi, organizatori ističu da je na njihovu adresu pristigao iznenađujući broj odličnih predstava iz Rusije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te je bio iznimno težak zadatak donijeti odluku o selekciji 8. Juventafesta.

 

Kao i do sada, ovogodišnju selekciju čine predstave koje odlikuju raznolike pozorišne estetike, kritičko promišljanje o važnim društvenim temama i snažan angažman te kvalitetan dramsko-pedagoški rad s mladima.

 

Predstave koje čine ovogodišnju selekciju su: "Mrtvo more za početnike", režija: Dušan Blagojević i članovi Teatra, Teatar "Gimnazijalac", Lebane, Srbija; "U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj", režija: Oriana Kunčić, Dramski studio "Ivana Jelić" HNK u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska; "Ljubavno doba",režija: Marija Backović, Kraljevsko pozorište "Zetski dom", Cetinje, Crna Gora; "Životinjska farma", režija: Mirza Bajramović, Dramski studio, JU "Kulturno-sportski centar" Kakanj, Kakanj, Bosna i Hercegovina; "Hoću napolje", režija: Uroš Mladenović, Omladinska pozorišna scena Paraćin, Paraćin, Srbija.  

 

- Više nego ikada je važno da budemo odgovorni prema sebi i svojoj zajednici, kako bismo za sve nas, ali i naraštaje koji tek dolaze osigurali zdravu i bolju budućnost. Mladi i ove godine imaju mnogo toga reći o toj budućnosti, a naša dužnost je da ih čujemo - poručili su iz Juventafesta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!