Poništen status muzeja

Turski sud odlučio: Aja Sofija može ponovo postati džamija

Kultura10.07.20, 16:43h

Turski sud odlučio: Aja Sofija može ponovo postati džamija
Aja Sofija nalazi je na spisku svjetske baštine UNESCO-a, koji je ranije pozvao Tursku da ne mijenja status bez pregovora

 

Turski sud poništio je muzejski status Aja Sofije u Istanbulu, svjetski poznatom kulturnom lokalitetu, utirući put da se tom objektu promijeni status u džamiju.

 

To se smatra kontroverznim potezom, jer je 1.500 godina stara Aja Sofija napravljena kao crkva. Kasnije su je vlasti za vrijeme Osmanskog perioda pretvorile u džamiju. Godine 1934. su je turske vlasti pretvorile u muzej.

 

Aja Sofija nalazi je na spisku svjetske baštine UNESCO-a, koji je ranije pozvao Tursku da ne mijenja status bez pregovora.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je da se promijeni njen status.

 

Islamisti u Turskoj dugo vremena traže da se ponovo vrati njen status džamije, ali sekularni pripadnici opozicije su se protivili tom potezu. Prijedlog je izazvao kritike od strane vjerskih i političkih lidera širom svijeta.

 

Poglavar Istočne pravoslavne crkve osudio je taj prijedlog, kao što je i to učinila i Grčka, prenosi BBC.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još