Evropski povjerenik za proširenje na komemoraciji u Briselu

Varhelyi: Evropa je podbacila u Srebrenici, suočeni smo s vlastitim stidom...

Front10.07.20, 12:17h

Varhelyi: Evropa je podbacila u Srebrenici, suočeni smo s vlastitim stidom...
Kazao je kako srebrenički genocid ostaje otvorena rana u srcu Evrope koja ih još uvijek proganja

 

Evropski povjerenik za susjednu politiku i proširenje Oliver Varhelyi kazao je na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici koja se održava u Parlamentu Evropske unije, da Evropa neće zaboraviti ono što se dogodilo u Srebrenici niti svoju odgovornost za sprečavanje tog genocida. "Evropa je podbacila i suočeni smo s vlastitim sramom", poručio je Varhelyi.

 

"Naše su misli i srca uz žrtve i njihove porodice i prijatlje. Sjećamo se i odajemo počast tim žrtvama i svim ostalima koji su preživjeli. Želimo im iscjeljenje teških rana. Evropa neće zaboraviti što se u Srebrenici dogodilo niti ispusiti iz vida svoju odgovrnost za sprečavanje tog genocida. U Srebrenici Evropa je podbacila i suočeni smo s vlastitim sramom", kazao je Varhelyi.

 

Kazao je kako srebrenički genocid ostaje otvorena rana u srcu Evrope koja ih još uvijek proganja.

 

"Još uvijek nas podsjeća na zajedničku odgovornost da sprečavamo genocid od ponavljanja ikada više i zato nam je dužnost zauvijek se sjećati Srebrenice i da omogućimo odgovaranje za zločine. Pravda mora biti učinjena. Svi odgovorni za to se moraju suočiti s posljedicama tog djela. Dva različita međunarodna suda prepoznali su Srebrenicu kao genocid, to su činjenice o tome što se dogodilo u Srebrenici i njih treba priznati. Bilo kakav revizionizam ili poricanje neprihvatljivi su. Političke vođe imaju visoku odgovornost, moraju stati na stranu istine, pravde i saradnje, a ne straha i mržnje kako bismo izgradili svjetliju budućnost za buduća pokoljenja", kazao je.

 

Poručio je kako "nema prostora glorifikaciji zločina s bilo koje strane, te da političke vođe moraju snažno raditi na tome da okupe građane i mlade oko budućnosti povjerenja i poštivanja jednih drugih, a da je doprinos civilnog društva ključan".

 

"Svi mi u Evropi moramo izvući pouke na temelju Srebrenice. Prije 25 godina vrijednosti su kršene, poštivanje prema ljudskom životu, dostojanstvu, demokratičnosti i jednakosti. EU nastavlja poštivati te vrijednosti u svim zemljama Balkana. BiH je na putu ka EU i treba uspostaviti društvo gdje se pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo najviše poštuju", rekao je Varhelyi.

 

Istakao je kako priznavanje događaja iz prošlosti svima pomaže u budućnosti te je pozvao Zapadni Balkan da radi u smjeru da iscjeli rane prošlosti i da to rezultira zajedništvom u Evropi.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još