KINESKI MODEL PRERADIKALAN JE I POGREŠAN

Prijeti li tek sada kolaps zdravstveng sistema zbog 'zatvaranja': Kasne dijagnoze, kasne terapije, postoje druge bolesti...

Hronika08.07.20, 13:20h

Prijeti li tek sada kolaps zdravstveng sistema zbog 'zatvaranja': Kasne dijagnoze, kasne terapije, postoje druge bolesti...
- Ako zatvorite zdravsteni sustav, imate kasne dijagnoze, kasne početke terapija za druge bolesti... dakle, imate potencijalne gubitke ljudskih života ne od korone, nego od drugih stvari - ističu, između ostalog, u svojoj najnovijoj knjizi Velimir Šonje, poznati hrvatski ekonomski analitičar, i Kristijan Kotarski, profesor političke ekonomije

 

 

 

Ovih dana u Hrvatskoj je izašla knjiga koja se bavi utjecajem pandemije Covida-19 na ekonomiju. Ali ne samo na ekonomiju, nego i na društvo, politiku i međunarodne odnose.


Analizirajući Hrvatsku, govori o tome kako se jedno vrijeme živjelo u gebelsovskom ambijentu, u kojemu je policija rastjerivala pojedince koji bi se, naprimjer, usudili proštetati splitskom rivom.


Knjiga se zove "Koronaekonomika: Pet jahača apokalipse", autori su Velimir Šonje, poznati ekonomski analitičar, i Kristijan Kotarski, profesor političke ekonomije, a gostovali su u RTL Direktu.


Između ostalog, govorili su o crnim prognozama Europske komisije i padu BDP-a, te svim mogućim ekonomskim posljedicama zbog najnovije krize, ali su pojasnili i zbog čega je kineski modeli u borbi protiv pandemije za ove prostore naprosto preradikalan i pogrešan.


- Ono što je također nešto na što ne treba pozitivno gledati je reakcija SAD-a, Brazila, demokracija koje su pokazale svoju nefunkcionalnost. Imamo države koje su tu u sredini, koje su relativno uspješne, pogotovo Njemačka, imamo određene države koje su demokracije i koje pokazuje da se može boriti protiv pandemije bez žrtvovanja političkih sloboda u velikoj mjeri. To su prvenstveno Južna Koreja, Tajvan... Teško je prekopirati azijski model u Hrvatsku, ali knjiga pokazuje da liberalne demokracije nisu ništa manje uspješne u borbi protiv pandemija i saniranja šteta u odnosu na autoritativni model kojega nažalost mnogi zazivaju - istakli su.


Smatraju i da se u prvom trenutku krize kineski model interpretirao kao jedini mogući, ali da se potom pokazalo se da to nije efikasno i da nanosi ogromne štete gospodarstvu i društvu.


- Društvo mora naučiti izbalansirati zdravlje i sigurnost s jedne strane i slobodu s druge. Ne samo ekonomsku slobodu, nego i političku - pojašnjavaju Šonje i Kotarski.


Također, dotakli su se i zdravstvenog sistema i kolapsa u koji tek srlja, a čime se bave i svojoj knjizi, navodeći da je potpuno pogrešno "zatvariti zdravstveni sustav"


- Ako zatvorite zdravsteni sustav, imate kasne dijagnoze, kasne početke terapija za druge bolesti... dakle, imate potencijalne gubitke ljudskih života ne od korone, nego od drugih stvari. Naravno, kada i gospodarstvo padne, i to može proizvesti ozbiljne ljudske i psihološke gubitke.


Video snimak kompletnog razgovora pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još