VIDEO/ Protest u Mostaru

Turistički radnici traže otvaranje granica: 'Ostajemo bez kruha, a računi za zakupnine i komunalije redovno stižu'

Biznis Klub02.07.20, 13:05h

Turistički radnici traže otvaranje granica: 'Ostajemo bez kruha, a računi za zakupnine i komunalije redovno stižu'
Za zakupnine redovno dolaze računi kao i za komunalije. Osam koverata svaki mjesec nama svima dolazi. Od čega da mi to platimo, pita se Ćatović

 

Turistički radnici iz Mostara prosvjedovali su u četvrtak na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam "na koljenima" i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU.

 

 Vlasnica radnje u Starom gradu Soraja Ćatović kazala je kako trenutno ne rade kao i većina kolega i susjeda.

 

- Tražimo da nam se granice otvore jer praktički ostajemo bez kruha. Bez ikakvih smo primanja. Mnogo je tu obitelji – poručila je Ćatović.

 

 Smatra kako im država treba izaći u susret subvencijama koje još ugostitelji i zanatlije nisu dobili.

 

- Za zakupnine redovno dolaze računi kao i za komunalije. Osam koverata svaki mjesec nama svima dolazi. Od čega da mi to platimo – pita se Ćatović.

 

Svi ugostitelji, hotelijeri i zanatlije u Hercegovini su u istom problem te im trebaju rješenja koja moraju donijeti organi vlasti.

 

Vlasnik objekta u Starom gradu Haris Količić istaknuo je kako od nadležnih zahtijevaju da se omogući subvencioniranje minimalnih plaća i pripadajućih doprinosa za radnike u turističkom sektoru.

 

- Također, tražimo da se gospodarskim društvima u turizmu osiguraju subvencije u 100 postotnom iznosu kirija, struje vode i odvoza smeća. Dalje, da se gospodarska društva oslobode plaćanja javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta i da se odobri odgađanje plaćanja PDV-a sve dok se te fakture ne naplate (…) Tražimo dodjeljivanje prioritetnog statusa turističkim gospodarstvenicima za dobijanje beskamatnih kredita grace razdoblje od godinu dana iz Garantnog fonda Vlade Federacije BiH kao i subvencioniranje kamata na već postojeće kredite – poručio je Količić.

 

Svjesni da je pandemija uzrokovana koronavirusom učinila svoje te da treba učiniti sve kako bi se poštovale epidemiološke mjere da bi se cirkulacija virusa stavila pod kontrolu, radnici u turizmu su poručili kako su oni samo prvi u lancu na udaru.

 

Također su istaknuli i to, da ukoliko država ne stane uz njih da će biti prinuđeni odjaviti radnje i izići na ulicu.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!