Uživo/ Korona kriza u BIH

U Sarajevu 31 novi slučaj zaraze

Hronika29.06.20, 20:47h

U Sarajevu 31 novi slučaj zaraze
Lica koja nemaju simptome, a imaju uslove biće u kućnoj izolaciji, a oni koji nemaju uslove za kućnu izolaciju biće smješteni u Đački dom u Trebinju

 

20: 45 -  U večernjim satima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 276 uzoraka na koronavirus.

 

U Sarajevu je 31 osoba novozaražena, dok je u Zenici, Olovu, Goraždu, Žepču i Visokom po jedna. Ova informacija potvrđena je za Avaz sa KCUS-a.

 

13:19 - U posljednja 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 936 uzoraka, od kojih je 97 pozitivno na COVID-19.

 

Novi slučajevi na području Federacije BiH registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom,  Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

 

- U Federaciji BiH do sada je testirano 54 165 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2085 osoba, od toga su 1115 (53.48 posto) žene, a 970 (46.52 posto) muškarci – podaci su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

 

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1027 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1003 slučaja pozitivna na COVID-19.

 

Od 55 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 35 osoba je muškog spola (63.64 posto) i 20 ženskog spola (36.36 posto).

 

Preminuli pacijenti, njih 37 (67.27 posto) je imalo više od 65 godina.

 

12:00 - Vršilаc dužnоsti dirеktоrа Institutа zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе Brаnislаv Zеljkоvić izјаviо је dаnаs da je još 31 osoba pozitivna na virus korona u tom bh. entitetu, nakon što je testirano 211 uzoraka te apelovao da se poštuju mjere, posebno u poslovnim subjektima.

 

Zeljković je nа kоnfеrеnciјi zа nоvinаrе u Bаnjoj Luci naveo dа se uočava da je u onim lokalnim zajedicama u RS-u, gdje se nisu pridržavali mjera, došlo do širenja virusa, navodeći primjer Hercegovine.

 

Institut je predložio Štabu za vanredne situacije nove mjere, a to je da se raspuste republički karantini, s tim da se zaražene osobe šalju u kućnu izolaciju.

 

- U narednom periodu sve novoregistrovane osobe bit će u kućnoj izolaciji uz procjenu kliničke slike – naveo je on.

 

Doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS je rekla da su trenutno u tom bh. entitetu 2.232 pozitivne osobe, a testirano je njih 36.000.

 

- Zadnjih nekoliko dana najviše pozitnih osoba na Covid-19 vezano je za regiju Trebinju, a u vezi su s radom u jednoj firmi – rekla je ona i navela da je neophodno striktno poštovanje mjera suzbijanja koronavirusa.

 

U RS-u su trenutno 133 osobe hospitalizirane, najviše u Prijedoru, a pet oboljelih od koronavirusa je na respiratorima.

 

- Većina je blaže kliničke slike, ali to ne znači da nekontrolisana epidemija ne bi dovela do težih kliničkih slika i smrtnih slučajeva – rekla je Aćimović. 

 

Od ukupnog broja zaraženih 59 posto je trenutno oporavljenih u RS.

 

11:34 - Na području grada Zvornika 73 osobe pozitivne su na virus korona, saopštila je danas Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Zvornik.

 

Ukupno je testirano 825 lica, a rezultati se očekuju još za osam osoba.

 

U Kovid odjeljenju zvorničke bolnice smješteno je pet pacijenata pozitivnih na virus korona, od kojih je četvoro iz Zvornika.

 

Zbog izraženijih simptoma ova lica su u bolnici, dok se svi pozitivni sa lakšom kliničkom slikom upućuju u Republički karantin u Domu za učenike u Bijeljini.

 

U kućnoj izolaciji nalazi se 335 osoba, a ova mjera završena je za 129 lica.

 

Gradski štab za vanredne situacije Zvornik apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih mjera koje se odnose na održavanje fizičkog rastojanja od dva metra, nošenje maski u zatvorenom prostoru, te redovno održavanje lične higijene. 

 

10:55 - Prema današnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđeno je 44 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

 

Kod šest lica, zaraženih ranije, retestiranjem je potvrđeno ponovno prisustvo ovog virusa.

 

Obrađeni su rezultati za 298 testiranih osoba, među kojima je navedenih 44 bilo pozitivno na ovaj virus. Niti jedna osoba nije izliječena.

 

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su  vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru, dok ih je u istom periodu petero otpuštenih.

 

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 12.341 osoba.

 

Do danas je potvrđeno 391 oboljelo lice, od čega je 116 izliječenih, šest pacijenata je preminulo od ove bolesti, četiri su izmještena iz BiH, dok je 265 trenutno aktivnih slučajeva COVID infekcije.

 

U periodu od 15. do 29. juna ove godine rješenjima inspekcije naloženo je 461 samoizolacija, na osnovu preporuka epidemiloga ili rješenjima Ministarstva zdravstva KS.

 

10:05 - Iz Štaba za vanredne situacije opštine Bileća saopšteno je da je od pristiglih obrađenih rezultata kod 18 lica potvrđeno je prisustvo novog virusa korona.

 

Na području opštine Bileća kod ukupno 32 lica utvrđeno je prisustvo koronavirusa.

 

- Postupaće se u skladu sa preporukama Epidemiološke službe. Lica sa simptomima biće upućena na liječenje u Trebinje. Lica koja nemaju simptome, a imaju uslove biće u kućnoj izolaciji, a oni koji nemaju uslove za kućnu izolaciju biće smješteni u Đački dom u Trebinju. Pod četrnaestodnevnim nadzorom će biti i lica čiji su testovi negativni, kao i lica koja su bila kontakt zaraženih, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Bileća.

 

Iz Štaba za vanredne situacije preporučuju građanima Bileće da održavaju socijalnu distancu te da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru i apeluju na ugostiteljske objekte da strogo poštuju propisane mjere.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!